Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Türkiye'nin Marulu Tarsus'tan Gidiyor

Mersin'in Tarsus ilçesinde 20 bin dekar alanda yılda yaklaşık 60 milyon marul üretilerek, Türkiye'nin ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı bildirildi.


Mersin'in Tarsus ilçesinde 20 bin dekar alanda yılda yaklaşık 60 milyon marul üretilerek, Türkiye'nin ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı bildirildi.

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, marul üretiminde Tarsus'un ilk sıralarda yer aldığını, başta kıvırcık, Washington, yerli marul, Çin, Brüksel, Palamut ve Loloroso olmak üzere 15 çeşit üretim gerçekleştirildiğini söyledi.

Ürettikleri marulun iç piyasanın yanı sıra çeşitli Avrupa ülkeleri ile dünyanın değişik ülkelerine gönderildiğini ifade eden Ergezer, üreticinin de artık bilinçli üretim yaptığını ifade etti.

Teknolojisini sürekli yenileyen ilçenin tarım sektöründe önemli merkezlerden biri olduğuna işaret eden Ergezer, şöyle konuştu:

"Özellikle marul üretiminde bol çeşidiyle Türkiye genelinde birinci sıraya oturması Tarsus'un önemini daha da arttırmaktadır. Şu anda özellikle Avrupalı'nın ve dünyada hangi ülkenin neyi talep ettiğini, hangi marulu istediğini biliyor ve ona göre üretim yapıyoruz. Yörede 20 bin dönüm alanda yılda yaklaşık 60 milyon adet üretim yapılıyor. Kayıt altında olan bu rakamın daha yüksek olduğunu tahmin ediyoruz. Uygun iklim koşulları ile yeterli su ve verimli tarım arazilerine sahip ilçemizde daha çok çeşit üretebilmek için çalışmalarımız sürüyor."

-Tarsus'ta marul hasadı sürüyor-


Ekim, Ocak ve Nisan olmak üzere üç ayrı dönemde marul hasadı yapıldığını, bunların güzlük, kışlık ve baharlık olarak değerlendirildiğini anlatan Ergezer, hava şartları nedeniyle birçok yerde tarlalara girilemezken, şu sıralarda Tarsus'ta hasadın sürdüğünü kaydetti.

Marul üreticisinin bu yıl yüzünün güldüğünü ifade eden Ergezer, "Marul üretiminde lider olan Tarsus, Türkiye'yi doyurduğu gibi, Avrupa'yı da doyurmaya hazırdır. Ama bunun için üreticinin de kazanması gerekiyor. Bu yıl ihracata giden marulun tanesini 2 TL, iç piyasaya verilenleri de 1 ile 1,5 TL'den satan üreticinin yüzü gülüyor. Temennimiz bunun gelecek yıllarda da devam etmesi" dedi.

Marulun hasadının hassas yapılması gerektiğine de işaret eden Ergezer, tarlalarda çalışan işçilerin de bu nedenle bilinçli hareket ettiğini sözlerine ekledi (AA)

Ekleme Tarihi
09.02.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Türkiye'nin Marulu Tarsus'tan Gidiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız