Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

ÜRETİCİLER PATATES'TE İHRACAT TEŞVİK PRİMİNİN ARTMASINI İSTİYOR

NEVŞEHİR (İHA) - Türkiye'nin en büyük patates üretim merkezlerinden biri olan Nevşehir'de yurtdışına gerçekleştirilen patates ihracatında son günlerde önemli bir düşüşün yaşandığı bildirildi. Üreticiler, şu anda ton başına 25 Dolar olan teşvik priminin 50 ila 80 Dolar seviyesine çıkartılmasını istiyor.


Nevşehir Ziraat Odası Başkan Vekili Mustafa Ekiz yaptığı açıklamada, Niğde ile birlikte Türkiye'nin yıllık patates üretiminin yüzde 50'lik bölümünün karşılayan Nevşehir'de, kışlık patates hasadı döneminde yaşanan don vakası nedeniyle üreticilerin zor günler geçirdiğini belirtti. Dondan dolayı 50 bin ton patatesin zarar gördüğünü ve üreticilerin 1 kg'da 20 Kuruş maliyeti olan patatesi ancak 30 Kuruş'a satabildiklerini belirten Ekiz, patates satışlarının hem yurt içinde hem de yurt dışında ciddi oranda düştüğünü vurguladı.

Geçtiğimiz aylarda bölgede özellikle Suriye, Tunus, Irak, Cezayir, Azerbaycan ve Bulgaristan gibi ülkelere yoğun bir patates ihracatının gerçekleştiğini ifade eden Ziraat Odası Başkan Vekili Mustafa Ekiz, ihracatta da ciddi bir gerileme olduğunu kaydetti.

Patateste ihracat teşvik priminin şu anda ton başına 25 Dolar olduğunu ve bunu yeterli bulmadıklarını söyleyen Ekiz, teşvik priminin 50 ila 80 Dolar seviyesine çıkartılmasını beklediklerini vurguladı.
 
Patates üreticilerinin sorunları ve teşvik priminin arttırılması hakkında bir rapor hazırladıklarını ve bunu önümüzdeki günlerde AK Parti Nevşehir Milletvekilleri ile birlikte Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e ileteceklerini söyleyen Ekiz "Önümüzdeki hafta Nevşehir Ziraat Odası heryeti olarak AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Ahmet Erdal Feralan, Murat Göktürk ve Ebubekir Gizligider'i ziyaret edeceğiz. Milletvekillerimiz ile yapacağımız görüşmeden sonra onlarında desteği ile sorunlarımızı bakanlığa taşıyacağız ve patates üreticilerimiz için destek isteyeceğiz." dedi.

Ekleme Tarihi
11.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Üreticiler Patates'te İhracat Teşvik Priminin Artmasını İstiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız