Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Tohumculuk Endüstrisi Programı Başarıyla Gerçekleştirildi

Çeyrek yüzyılı aşkın bir süreden beri ülkemiz tohumculuk sektörü için birçok önemli çalışmanın öncüsü olan Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği (TÜRKTED), paydaşlarının tohumculuk endüstrisine küresel gözle bakabilmesini sağlamak amacıyla “küresel gelecek - küresel birliktelik” sloganıyla yola çıkarak öncülük ettiği Tohumculuk Endüstrisi Programı Antalya’da başarıyla tamamlandı.
 
 

TÜRKTED, ABD Cornell Üniversitesi ve Sathguru Consultants iş birliği ile düzenlenen ve Cornell Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. K.V. Raman, Prof. Dr. Ronnie Coffman, Dr. Richard Cahoon, Sathguru Consultants Başkanı Vijayaraghavan ile yöneticilerinden Ragunathan ve CIMMYT Türkiye temsilcisi Dr. Alexey Morgunov’dan oluşan değerli öğretim elemanlarının sunduğu program 23–25 Ocak 2012 tarihleri arasında Antalya Renaissance Beach Resort Hotel’de yapıldı.
 
 

Programda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumculuk Daire Başkanlığı ile Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü’nden, Türkiye’nin önde gelen tohum firmalarından ve bunun yanı sıra Uganda ve Lübnan gibi yabancı ülkelerdeki firma ve kuruluşlardan da gelen toplam 24 katılımcı yer aldı. Sunumların hem Türkçe hem de İngilizce olarak yansıtılmasının yanı sıra yapılan simultane çeviriyle katılımcıların programdan en verimli şekilde yararlanması sağlandı.

Biyoteknolojideki eğilimlerin benimsenmesi, ürün geliştirme yolları, fikri mülkiyet hakları kapsamında bitki ıslahı, tarımda bütünsel çözümler ve tohum sektörü için anlamı, üretilen ıslah materyali ve tohumluklara değer biçme ilkeleri ve ölçütleri, bilişim sistemlerinin tohumculuk endüstrisine sunduğu olanaklar, üretim, tedarik ve dağıtımdaki gelişmeler gibi birçok önemli konunun ele alındığı ve katılımcıların da interaktif olarak sürece dahil oldukları program oldukça faydalı geçti.

Program, TÜRKTED Genel Sekreteri Dr. Müfit Engiz, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özbuğday ve Sathguru Başkanı Vijayaraghavan'in (Vijay) programı tanıtım ve hoş geldiniz konuşmaları ile başladı.

Programın ilk gününde;
• Küresel tohumculuk sektöründe trendler ve zorluklar
• Genetik kaynaklar ve biyomateryal için lisanslama ilkeleri ve uygulamaları (1. oturum)
• Teknolojide stratejik liderlik kazanılmasında özel sektör yaklaşımı
• Bitki ıslahında yenileşmeyi yakalamak için geleceğin fırsatları başlıklı konuları içeren sunumlara yer verildi.

Dr. Raman tarafından sunulan “Küresel tohumculuk sektöründe trendler ve zorluklar” başlıklı sunumda; küresel eğilimler, yeni özellik geliştirmede tohum genomiğinin rolü, ürün geliştirme, tohumculuk ve bitki koruma endüstrisinin birleşmesi, Türkiye için gözlemler ve tahminler konularına değinildi.

“Genetik kaynaklar ve biyomateryal için lisanslama ilkeleri ve uygulamaları” konulu sunum ise Dr. Cahoon tarafından yapıldı. Oturumun ilk bölümünde, bir strateji olarak lisanslama ve lisanslamanın temelleri, bitki çeşidi ve germplazm lisanslaması, mülkiyet konusu olarak bitkiler, lisanslamanın temel hatları, somut anlamda fikri mülkiyet tipleri gibi konular kapsamlı bir şekilde ele alındı ve tartışıldı.
 
 

Vijay tarafından hazırlanan “Teknolojide stratejik liderlik kazanılmasında özel sektör yaklaşımı” sunumunda yer alan konular ise; tohumculuk sektörünün oyuncularını etkileyen eğilimler, hedef ürünler / hedef özellikler için stratejik planlama, yenileşimde yol almak için tohum şirketlerindeki fikri varlıkların oluşumuna odaklanış ve fikri varlıkların yönetimi gibi başlıklar altında katılımcılara aktarıldı.

“Bitki ıslahında yenileşim için geleceğin fırsatları” konulu sunum ise Dr. Ronnie Coffman tarafından gerçekleştirildi. Dr. Coffman’ın yer verdiği konular arasında bitki ıslahının küresel anlamdaki önemi ve “Toplam Faktör Verimliliği”nin artırılması açısından gerekliliği, küresel rekabet gücünün geliştirilmesinin olmazsa olmazları, bitki ıslahının geleceği üzerine küreselleşmenin önemi ve bilimin biyoteknolojide iki kola ayrılmasının sürece etkileri, bitki ıslahı yoluyla uluslararası rekabet gücünün gelişmesinin avantajlarının sıralanması ve tanımlanması yer almıştır.

Programın ikinci gününde;

• Genetik kaynaklar ve biyomateryal için lisanslama ilkeleri ve uygulamaları (2. oturum)
• Biyoteknolojide trendler - benimseme, ürün geliştirme yolları ve odak ürünler
• Gıda ve yem amaçlı üretilen bitkilerin değerlendirilmesinde mevzuat ilkeleri ve trendler
• Teknolojiye erişimde yaşanan karışıklıklar – Bazı pratik çözümler ve seçenekler (Tartışma oturumu)
• Tohumculuk sektörünün topyekûn çözümler üreterek çiftçilere ulaşması - Özel sektör yaklaşımı

Dr. Cahoon tarafından programın ilk günü yapılan sunumun devamı olan ikinci bölümünde “Genetik kaynaklar ve biyomateryal için lisanslama ilkeleri ve uygulamaları” başlığı altında bitki lisansının unsurları, lisans koşullarının nasıl oluşturulması gerektiği, bitkilerin üstün -agronomik- özellikleri, hatları, çeşitleri ile genetiği değiştirilmiş bitkileri lisanslamada özellikle dikkat edilmesi gereken hususlara değinildi.

“Biyoteknolojide trendler - benimseme, ürün geliştirme yolları ve odak ürünler” sunumu Dr. Raman tarafından yapıldı. Sunumda önümüzdeki 10 yıl boyunca, ürün geliştirmeye yönelik biyoteknolojik çalışmalar sonucu ortaya çıkan ve çıkacak olan potansiyel ürünler, tüketici tutum ve tercihleri, araştırma geliştirmede aşamalar, biyoteknolojinin tüketiciler ve çiftçiler açısından faydaları, pazardaki biyoteknolojik ürün potansiyeli gibi konulara ayrıntılı şekilde yer verildi, katılımcılardan gelen muhtelif sorular çerçevesinde güncelliği her gün artan bu konu tartışıldı.

Richard Cahoon ve Vijay teknolojiye erişimde karşılaşılan karışıklıklar, pratik çözüm ve seçenekler konularında katılımcıların da aktif katılımıyla bir tartışma oturumu gerçekleştirdiler.

Programın ikinci günündeki sunumlar arasında genetiği değiştirilmiş (GD) ürünler sistemi - yaklaşım ve maliyetler başlığı altında meyve ve sürgün kurduna dayanıklı BT (Basillicus Thuringiensis) geni aktarılmış patlıcan konusu da yer aldı. Sadece Hindistan için değil komşu ülkelerdeki tüketiciler için de önemli bir gıda maddesi olan patlıcanın bu yeni genetik mühendisliği ürünü olan gen aktarımlı (transgenik) çeşidinden beklenen sonuç ve faydalar, ürün geliştirme ve teslimat döngüsü, BT patlıcan ile ilgili kronolojik süreç ve GD teknolojisinin nasıl bir politik ve hukuki çerçeve içinde uygulamaya konduğu konularına da yer verildi. Ayrıca, gerek GD karşıtı grup ve kuruluşların gerekse GD muhalifi olmayan tarafların sürece olan etkileri ve bu yeni ürünün kamuoyuna tanıtımı gibi konularda yaşananlar çok açık ve objektif bir şekilde katılımcılara aktarıldı ve tartışmaya açıldı.

Programın üçüncü ve son gününde ise;

• Tohumculuk endüstrisinde değer biçme prensipleri ve ölçütleri
• Ülkemizin de dahil olduğu bölgeyi etkileyen ülkeler arası sorunlarda küresel işbirliği oluşturma konulu örnek durum çalışması olarak buğday pasının önlenmesine yönelik çok uluslu bir projenin irdelenmesi
• Küresel bir fırsat olarak transgenik pamuk üzerinde durum bilgilendirmesi ve tartışma
• Tohumculuk sektöründe verimliğin arttırılması için bilgi işlem teknolojisinin (IT) sağladığı çözümler hakkında sunumlar yer aldı.

Sathguru Direktörü Ragu tarafından sunulan “tohumculuk endüstrisinde değer biçme prensipleri ve ölçütleri” konulu sunumda değer biçme, değerleme için temel yaklaşımlar, fikri mülkiyet, değerlendirme yöntemleri, ar-ge ürünü tohumluklara kıymet takdir etme, ticari marka değerlendirme gibi konulara yer verildi.

Dr. Coffman ve Dr. Morgunov tarafından hazırlanan sunumda da küresel gıda güvenliği ve güvenilirliği başlığı altında buğdayın durumu ele alındı. Buğdayın küresel önemi, buğdayda kara pas hastalığı, buğdayda dayanıklı pas direnci konularına kapsamlı bir şekilde yer verildi. Ülkemizin de kara pas için risk altında olan ülkeler arasında olduğu ifade edildi.
 
 

Programda Case Study (Durum Çalışması) olarak; teknoloji ne şekilde geliştirilir, düzenleyici mevzuat çerçevesi dahilinde teknolojide liderlik kazanma, uygun teknolojiler, Türkiye için olası yaklaşımlar, Türkiye’de biyogüvenlik yasasının işlevselliği ele alındı.

Programın son bölümünde Ragu tarafından yapılan sunumda “tohumculuk sektöründe verimliliğin arttırılması, bilişim sistemleri, üretim ve sevkiyat” başlıklı konu içerisinde tohum sistemi, ürün yapısı, işlevsel modüller, üretim planı kontrolü, işletme sermayesi kontrolü, kalite yönetimi kontrolü, satış ve dağıtım kontrolü gibi alt başlıklar dile getirildi. Bu amaçla Sathguru tarafından geliştirilen bilgisayar yardımıyla operasyon izleme sistemi - COTS (Computerized Operation Tracing System) da katılımcılara tanıtıldı.

Program, katılımcılara sertifika verilmesi töreni ile sona erdi. Programdan memnuniyetle ayrılan katılımcılar böylesi programlara ihtiyaç duyulduğunu ve özellikle küresel ölçekte sektördeki günceli en azından öğrenmek ayrıca “tohumculuk endüstrisi” bilincini ile sektördeki farkındalığı tesis etmek ve güçlendirmek bağlamında belli aralıklarla tekrarlanmasının da çok yararlı ve eğitici olacağını vurguladılar.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
14.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Tohumculuk Endüstrisi Programı Başarıyla Gerçekleştirildi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız