Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Fiyatı düşen kırmızı mercimek ekiminde düşüş yaşanıyor 

Fiyatı düşen kırmızı mercimek ekiminde düşüş yaşanıyor

MARDİN (CİHAN)- Geçtiğimiz yıllara göre fiyatında düşüş yaşanan kırmızı mercimek ekimi azaldı. Mercimeğin yerine ise buğday ekildi.
 
    Geniş tarım arazilerine sahip Mardin Ovası'nda ekilen kırmızı mercimek ürününün ekimi bu sene azaldı. Çiftçilerin mercimek ekmemesindeki en büyük sebep ise fiyatlarda yaşanan düşüşler olarak gösteriliyor. Geçtiğimiz yıl 1,60 ile 1,70 TL'ye satılan mercimek bu sene ise 1 TL ile 1,20 TL arasında alıcı bekliyor. Yüksek maliyetleri göz önünde bulunduran çiftçiler buğday ve arpa ekimine yöneldi.
 
    2011 yılında Kızıltepe Ovası'nda 75 bin dönüm kırmız mercimek ekilirken sezon başında bu ekimde ciddi düşler yaşandığı bildirildi.
Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, fiyatlarda yaşanan düşüşlerin dışarıdan ithal edilen kalitesiz mercimeklerden kaynaklandığını söyledi. Özelikle Kanada’dan ithal edilen kalitesiz ürünlerin Türk Malı damgası ile satıldığını iddia eden Öter, bundan dolayı da çiftçi ve sanayicinin ciddi mağduriyet yaşadığını belirtti.
 
    Öter, şunları dile getirdi: "Kanada’dan ve diğer ülkelerden GDO’lu, besin değeri düşük hibritli mercimeklerin ülkemize ithal edilmesiyle ve iç piyasada tüketilmesiyle yerli üretim bitme noktasına gelmiştir. Burada üretilen kırmızı mercimek gerek besin değeri gerekse de marka olarak dünyada bir numaradır. Ama ne yazık ki son yıllarda gerekli önemin verilmemesi kırmızı mercimeğimizi yok olma noktasına getirmektedir. Vatandaşımıza GDO’lu kalitesiz ve hibritli mercimeği yediriyorlar ve Türk Malı adı altında yediriyorlar. Şu anda çiftçi artık bu bölgede kırmızı mercimeği ekemez duruma gelmiştir.”
 
    Köylerindeki arazileri yüzde 30’una yakınını geçen sene mercimek ektiklerini ifade eden çiftçi Cebrail Bülbül, yüksek maliyet ve düşük fiyatlar nedeniyle bu sene mercimek ekiminin çok az yapıldığını aktardı. Bülbül, “Geçen sene mercimeğin fiyatı 1,60 ila 1,70 lira arasındaydı. Bu sene hiç satılmadı. Hala da fiyat şu anda 1 ile 1,20 lira civarındadır. Bu da mercimeğin maliyetinin altındadır. Fiyat çok düşüktür. Girdi maliyetleri ise yüksektir. Gübre ve mazot çok pahalı.” şeklinde konuştu. CİHAN

Ekleme Tarihi
16.02.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Fiyatı düşen kırmızı mercimek ekiminde düşüş yaşanıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız