Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Kanarya Adaları’nda geliştirilen teknikle, hektarda 100 ton muz üretiliyor 

Kanarya Adaları’nda geliştirilen teknikle, hektarda 100 ton muz üretiliyor

ANTALYA (CİHAN)- Alanya’da muz üreticilerine düzenlenen seminerde konuşan Kanarya Adaları Tarım Araştırmaları Enstitüsü (ICIA) Direktörü Victor Galan Sauco, yeni geliştirdikleri örtü altı teknikle hektar başına 100 ton ürün alındığını söyledi.
 
Alanya Muz Üreticileri Birliği'nin (MUZBİR) yürüttüğü ‘Avrupa Türkiye Muz bağlantısı projesi’ kapsamında Kanarya Adaları Muz Üreticileri Temsilcileri’nin katıldığı ikinci toplantı gerçekleştirildi. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ALTSO) düzenlenen toplantıya MUZBİR Başkanı Hüseyin Güney, MUZBİR Başkan Yardımcısı Mehmet Kural, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Hamide Gübbük, Kanarya Adaları Tarım Araştırmaları Enstitüsü (ICIA) Direktörü Victor Galan Sauco ile Coplaca direktörü Javier Pereyra ile çok sayıda kişi katıldı.
 
Yaklaşık bir saatlik sunum yaparak muz üretimi ile ilgili bilgi aktaran Sauco, Kanarya Adaları’nın muz üretiminde Latin Amerika ile rekabet etmekte zorlandığını belirtti. Sauco, Kanarya Adaları enstitüler ile çalışarak yeni teknikler geliştirdiklerini söyledi. Yeni tekniklerle bu rekabet açığını kapatmaya çalıştıklarını belirten Sauco, bu yarışa ilk olarak çeşit seçimi ile başladıklarını kaydetti. Şu anda toplam üretimin dörtte birine örtü altı üretim hakim olduğunu ifade eden Sauco, örtü altı üretimde sıcaklığın 16 derecenin üzerinde olması, dalgalara, doluya karşı korunma sağlaması, hastalıklar ve zararlılara karşı korunmada kontrolün sağlanması gibi bazı avantajları bulunduğunu kaydetti. Sauco, “Örtü altı yeni teknikle verimde kalite artıyor. Hektardan 100 ton ürün alınabiliyor. Ama örtü altı üretimde fiyatların yüksek olması, seraların çevreye zarar vermesi, turistik alanlarda sera kurulmasına izin verilmemesi gibi dezavantajları da var. Kanarya Adaları'nda doku kültürü laboratuvarı kuruldu. Üretimler buradan karşılanıyor. Doku kültürü ile çoğaltılmış bitkiler kullanıldığı zaman verim ve kalite ortaya çıkıyor." dedi.

KANARYA ADALARI’NDA ETİKET İLE MUZUN YETİŞTİRİCİSİ BİLİNİYOR
 
Daha sonra üretim ve pazarlama teknikleri ile ilgili bilgi veren Pereyra’da Kanarya Adaları'nda 9 bin 194 hektar alanda üretim yapıldığını söyledi. 10 bin 300 kişinin de üretimle uğraştığını ifade eden Pereyra, amaçlarının üretici ve tüketiciyi birbirine yaklaştırmak ve aralarında bir iletişim köprüsü kurmak olmak olduğunu ifade etti. Her yapılan hasadın kaydı tutulduğunu ifade eden Pereyra, hasat ve sonrası yapılan işlemlerde her kasanın üzerine etiket konulduğuna dikkat çekti. Bu sayede ürünün hangi üretici tarafından üretildiğinin görülebildiğini ifade eden Pereyra, ürünleri klimalandırılmış konteynırlarda taşıdıklarını belirtti. Ürünün daha sonra sarartma tesislerine gittiğini ifade eden Pereyra, her işlem sırasında etiketlerin okunduğunu söyledi. Verilerin bilgisayarlara işlendiğini belirten Pereyra, paketleme işleminde de ayrı bir kod girildiğini ifade etti.

"NAKLİYE KOŞULLARI DA ORGANİK TARIMA UYGUN OLMAK ZORUNDA"
 
Bu işlemler sırasında hiçbir şekilde üreticilerin ürünlerinin birbirleriyle karıştırılmadığını vurgulayan Pereyra, her üreticinin kayıt defteri tutmak zorunda olduğunu söyledi. Çiftçinin yapılan her işlemin kayıtlarını defterde tuttuğuna dikkat çeken Pereyra, üreticilerin derli toplu ve temiz olmak zorunda olduğuna dikkat çekti. Bunları yapan üreticilerin sertifikalandırıldığını belirten Pereyra, bu ürünü diğer ürünlerden ayırmak için ayrı bir marka koyduklarını söyledi. Bunun dışında organik üretimin de yapıldığını ifade eden Pereyra, organik üretimde sadece üreticilerden değil, paketleme tesislerinden de istenilen kriterler olduğunu kaydetti. Üreticilere yapılan denetimlerin sarartma tesislerine de uygulandığını belirten Pereyra, "Bunun dışında nakliye koşulları da organik tarıma uygun olmak zorunda. Organik tarımda kalite yönetimi sürekli yapılıyor.
 
Her ürün kalite kontrol denetiminden geçiriliyor. Sarartma ve paketleme tesislerine ürünler geldiğinde rastgele 8 kasa seçiliyor. Kasalar kontrol ediliyor. Kasalarda farklı bir şey bulunursa üreticiye ceza uygulanıyor. Biz aynı zamanda ürünleri pazarda da kontrol ediyoruz. Yapılan kontrollerde sap çürümesi ile karşılaşabiliyoruz. Bunu önlemek hasat sonrası uygulamalara bağlı." diye konuştu.
 
MUZBİR Başkanı Hüseyin Güney’de toplantıda bu yıl Mayıs ayı içerisinde Kanarya Adaları'na araştırma ve inceleme düzenleyeceklerini söyledi. Güney, projeye önemli katkılar yapan ALTSO Ve aü Ziraat Fakültesi yöneticilerine de teşekkür etti.

CİHAN

Ekleme Tarihi
16.02.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Kanarya Adaları’nda geliştirilen teknikle, hektarda 100 ton muz ...




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız