Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Mısır üretiminde yüzde yüz artış 

Mısır üretiminde yüzde yüz artış -10 yıl önce 2 milyon 100 ton olan mısır üretimi, yıllık 4 milyon 200 bin tona çıktı -Türkiye mısır üretiminde ihtiyacının yüzde 92'sini karşılar hale geldi

ANKARA (A.A) - Türkiye'nin 10 yıl önce yılda 2 milyon 100 ton olan mısır üretimi yüzde yüz artışla 4 milyon 200 bin tona çıktı.

     Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakanlığın mısır üretimini artırmak için yaptığı çalışmalar meyvesini vermeye başladı.

     10 yıl önce 2 milyon 100 ton mısır üreterek yıllık ihtiyacının yüzde 66'sını karşılayabilen Türkiye, alınan önlemler sayesinde yıllık 4 milyon 200 bin üretimle ihtiyacının yüzde 92'sini karşılar hale geldi.

     Mısır ekim alanlarının sadece yüzde 5 artmasına karşın, üretiminin ikiye katlanmasında, sertifikalı tohum kullanımı, sulama şeklinin değiştirilmesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının verdiği teşviklerle uygulanan genel tarım politikaları etkili oldu.

     2002 yılında Türkiye'nin mısır ithalatı 1 milyon 790 bin ton iken, 2011 yılında 378 bin tona kadar düştü. Üretimin bu şekilde devam etmesi halinde Türkiye, yakın bir gelecekte yüzde 8'lik ithalatı da bitirerek mısır ihraç eder konuma yükselecek.

     Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca mısırda fark ödemesi kapsamında, üreticilere kilogram başına 4 kuruş destek ödemesi sağlanıyor. Ayrıca dekar başına mazot ve gübre için 3,75 lira, toprak analizi için de 2,5 lira destek veriliyor. 2004 yılında 57 milyon lira olan prim ödemeleri ise 6 yıl içerisinde yıllık 181 milyon lira seviyesine ulaştı.

     Yurt içinde tüketilen 5 milyon ton mısırın yaklaşık yüzde 75'i yem sanayinde, yüzde 15'i nişasta, glikoz ve yağ sektöründe, yüzde 22'si taze olarak yüzde 6'sı yöresel kullanım, yüzde 2'si diğer kullanım şekillerinde tüketiliyor.

     Türkiye'de bütün tarımsal ürünlerde olduğu gibi mısırda da genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) tohum kullanılmıyor.


Ekleme Tarihi
17.02.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Mısır üretiminde yüzde yüz artış




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız