Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Bakanlık karkas et ithalatı yerine artık canlı hayvan girişine yönelsin 

"Bakanlık karkas et ithalatı yerine artık canlı hayvan girişine yönelsin"

KAYSERİ - Kayseri’de 3 kuşaktan beri besi çiftliği işletmeciliği yaptıklarını ifade eden Ramet Besi Çiftliği ve Et İşleme Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ithal karkas et alımını bir an önce durdurup, canlı hayvan girişine yönelmesi gerektiğini savundu.
 
Yerli ette olduğu gibi Avrupa’da da 3 kalitede et bulunduğunu anlatan Kaya, "Avrupa’nın birinci sınıf eti randımanlı ve kaliteli bir et. Zaman içerisinde ülkemize 3 farklı kaliteden et girişi gerçekleşti. İthal edilen birinci kalite etin ülkemize 13 lira civarında girişi var. İthal etler damak tadımızdan biraz uzak lezzette olsa da içeriğindeki protein başta olmak üzere diğer bileşenleri bakımından kaliteli bir ettir." dedi.
 
Kaya, ülkemize ithal karkas etin sokulmasının ardından geçen 9 aylık bir süreç sonunda etin iç piyasadaki gerçek değerinin oluştuğuna değinerek, “Kemikli karkas etin fiyatının piyasalarda yaklaşık 14 liradan dengelendi." diye konuştu. İthal et piyasalara ilk sokulduğunda fiyatı 9-10 lira arasında idi. Dövizdeki artış ve fon ayarlamasının ardından şu anda karkas etin kilogramının ülkemize girişi 12.5 lira civarındadır” bilgisini verdi.
 
Ramazan Kaya, Kayseri’de ki sucuk, pastırma imalatçılarının şu anda maliyet hesabı yaptıklarını ifade ederek, şöyle konuştu: "Son 3 aydan beri ithal eti kullanmak istemiyorlar. Bununda asıl sebebi dövizdeki aşırı artış. Bu sebeple imalatçılar yerli ete yöneldiler. İmalatçılarımız 13-13.5 liraya ithal eti almaktansa 14 liraya yerli eti almayı tercih ediyor."

"MEZBAHASI BULUNAN İŞYERİ SAHİPLERİ VE ÇALIŞANLARI SIKINTILAR ÇEKİYOR"
 
Bakanlığın ithal karkas et alımını durdurup Türkiye'de canlı hayvan girişine yönelmesi gerektiğini savunan Kaya, şöyle konuştu: "3 yıllık bir plan çerçevesinde canlı hayvan ithal edilmesi et sorununu daha sağlıklı bir çözüme kavuşturur. Şu anda bakanlık tarafından iç piyasaya canlı veya damızlık hayvanın getirilmesine destek veriyoruz, fakat karkas etin sokulmasına karşıyız. Çünkü karkas et, iç piyasalara sokulmaya devam edildiği sürece mezbahası bulunan işyeri sahipleri ve çalışanları sıkıntılar çekiyor. Etlerin kesilmiş şekilde iç piyasalara girmesi mezbahada çalışan işçilerin yaklaşık yüzde 50’sinin işten çıkarılması anlamına geliyor ve bu durum işsizliği doğuruyor. Kayseri’de şu anda besicilik ile uğraşan yaklaşık 160 esnafımız var. Besicilikte yem maliyeti şu an çok yüksek. Et fiyatlarının düşmesi, belli maliyetteki hayvanının zarar etmesi anlamına geliyor. Besicilerimiz bu şartlar altında daha dikkatli olmalı ve pazarlarda ki fiyatların düşmesini beklemeli çünkü fiyatlarda halen bir belirsizlik hakim. Devletten 5 ay öncesinde hayvan başı olmak üzere ete bir teşvik uygulaması vardı. Şimdi bu teşvikler durduruldu. Bu teşviklere devam edilmeli yemde indirim veya finansman desteği yapılmalı. Besicilik ve hayvancılık ile uğraşan üretici insanımızın devletin iyileştirme, teşvik, kredi gibi desteğine büyük ihtiyacı var."
 
Ramazan Kaya, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 15-20’sinin besicilik ve hayvancılık ile geçimini sağladığına işaret ederek, et sektörünün ekonominin önemli bir belkemiği olduğunu sözlerine ekledi. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
17.02.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Bakanlık artık canlı hayvan girişine yönelsin..




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız