Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Tarla Faresi İle Mücadele Yöntemleri Konulu Eğitim 

TARLA FARESİ İLE MÜCADELE YÖNTEMLERİ KONULU EĞİTİM


KİLİS (İHA) - Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından çiftçilere yönelik tarla faresi ile mücadele yöntemleri konulu eğitim verildi.


Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya çiftçiler katıldı. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından, çitçilere yönelik verilen eğitiminde, konuşan uzmanlar, Türkiye'de son 3 yılda popülasyonu hızla yükselen tarla faresi ve tarla faresi ile mücadele konularında eğitimler düzenlendiği, ihtiyaç duyan çiftçilere zehirli yem temin edileceği belirtildi. Eğitimde bilgi veren uzmanlar, "Hepimizin çok iyi tanıdığı ve son yıllarda sayıları çoğalarak önemli oranda ürün kayıplarına sebep olan tarla fareleri ile mücadele etmenin en isabetli olduğu sezondayız. Sonbahar geç döneminden erken ilkbahar dönemine kadarki süre zarfında yapılan mücadelede başarı şansı yüksektir. Tarla fareleri toprakta açtıkları galerilerde yaşarlar. Bir galeride 4-12 adet giriş deliği olabilir. En çok geceleri aktiftirler. Yılda 4-6 doğum yaparlar ve ortalama 5-6 yavru verirler. Böylece hızla çoğalırlar. Ortalama ömürleri 3-4 yıldır. Tarla faresi; beslenme deliği, toprak çıkarma deliği ve dışkılama deliği olmak üzere 3 çeşit delik açar. Bu delikleri tanımak, kimyasal mücadelede çok önemlidir. Beslenme deliği yatay veya dikey şekilde olup, girişinde yiyecek kalıntıları vardır. Dışkılama deliğinin girişinde fare dışkıları vardır. Hafriyat deliklerinin ağzında ise toprak birikintisi vardır. Sadece beslenme deliğine atılan zehirli yemi yiyen tarla fareleri, diğer deliklerdeki yemi yemezler. Diğer deliklere atılan yemler doğal dengeyi bozar. Tarla fareleri; tüm sebze ve meyveler, çayır-mera bitkileri, özellikle buğday, arpa, yulaf, yonca ve mısırın tohum, meyve ve yeşil aksamları, ayrıca orman fidanlarının gövdelerini, kök boğazını yemek, kemirmek, kesmek suretiyle zarar yaparlar. Popülasyon fazla ise zarar yüzde 100'e ulaşabilir. Kedi, köpek, tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılanlar; doğal dengenin bozulmadığı ortamlarda tarla farelerini baskı altında tutarlar. Bu doğal düşmanları korumak için, avlanmamak ve gereksiz ilaç kullanmamak gereklidir. Derin toprak işleme, münavebe, tarla temizliği, delikleri su ile doldurmak, kapan kurmak ta önemli mücadele yöntemleridir. Kimyasal mücadele: Kimyasal mücadelede en etkili dönem; kıştan çıktıkları ve en zayıf oldukları ilkbahar ve ayrıca geç sonbahardır. Tarlada 25 metrekarede 5 işlek delik sayıldığında mücadele gerekir demektir ancak, ürün kaybına ve ürünün çeşidine de bakmak gerekir. Her işlek beslenme deliğine 5'er adet zehirli yem, tahta kaşık ile bırakılır.
 
Çinko fosfürle hazırlanan yemden yiyen farenin sinir sistemini felç olur ve iç kanama geçirerek deliğin içinde ölür. Uygun olmayan ilaçlarla hazırlanan yemler ise; farenin dışarıda ölmesine sebep olup, bunları yiyen diğer hayvanları da öldürerek yaban hayatını yok etmektedir.İlaçlama sonrasında tarlalar gezilip, fare ölüleri toplanarak imha edilmelidir. Başarı için, mutlaka toplu ve tarama mücadele şarttır. Bunun için; üreticilerimizin İl ve İlçe Müdürlüklerimizle irtibata geçmesi, ilaç temini, gerekli çalışmaların yapılması ve çiftçilerimizin organizasyonu sonucunda, zamanında yapılacak toplu tarama mücadelesi ile tarla faresi zararı büyük oranda azaltılabilir" şeklinde konuştu. 

Ekleme Tarihi
17.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Tarla Faresi İle Mücadele Yöntemleri Konulu Eğitim




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız