Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: -''Türkiye'de nişasta bazlı şeker kotası bence yüzde 40 düzeyinde, kaçak, merdiven altı üretim var'' -''Kaçak üretimin önüne geçmediğiniz sürece şeker pancarı konusundaki sıkıntı bitmez''

ANKARA (A.A) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ''Türkiye'de nişasta bazlı şeker kotası bence yüzde 40 düzeyinde, kaçak, merdiven altı üretim var. Kaçak üretimin önüne geçmediğiniz sürece şeker pancarı konusundaki sıkıntı bitmez'' dedi.

     Ekonomi Muhabirleri Derneğince Rixos Otel'de düzenlenen sohbet toplantısına katılan Bayraktar, burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

     Bayraktar, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin bir soru üzerine, şeker pancarının yan ürünleriyle birlikte, ekonomiye çok büyük katkı sağladığını, ancak Türkiye'nin şeker stoklarını bitiremediğini söyledi.

     Türkiye'de şeker pancarı dışında nişasta bazlı şekerin (NBŞ) de kullanıldığını belirten Bayraktar, ''Bunun kotası yüzde 15, ama Türkiye'de NBŞ kotası bence yüzde 40 düzeyinde, kaçak, merdiven altı üretim var. Kota alan firmalar dahi bana göre bu kotanın üzerinde üretim yapıyor. Kaçak üretimin önüne geçmediğiniz sürece şeker pancarı konusundaki sıkıntı bitmez'' dedi.

     Tarım sektöründe kamunun varlığının önemli olduğunu savunan Bayraktar, işletmelerin ıslah edilerek optimal büyüklüğe getirilmesinin, hayvancılığın gelişmesi için gerekli olduğunu ifade etti.
    
     -''GAP bitirildiğinde Türkiye çok daha güçlü olacak''-
    
     Bayraktar, bir soru üzerine Türk çiftçisinin, yüksek maliyetle üretim yaptığını savunarak, ''Tarımsal kredi konusunda devlet, bütçe ayırarak kamu bankalarının sayısını artırsın. Kamu bankalarının rekabet etmesiyle hizmet kalitesi de yükselecektir'' dedi.
     Tarımda, geçen yılın ilk 9 ayında geri ödenmeyen, takibe düşen kredi miktarının 960 milyon TL'yi bulduğunu iddia etti.
     ''GAP Projesi'nin bitirilmesi Türkiye'yi tarım açısından çok daha iyi bir noktaya taşımaz mı'' sorusuna ise Bayraktar, ''Yabancı ülkeler ve sermaye otoban, köprü yaparken para veriyor, ihaleye giriyor. Neden GAP'a bir lira vermiyor- GAP'ı Türkiye kendi kaynaklarıyla yapıyor. GAP bitirildiğinde Türkiye çok daha güçlü olacak, bu yüzden dış güçler GAP'ın bitirilmesini istemiyor'' karşılığını verdi.
     

Ekleme Tarihi
18.02.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Türkiye'de nişasta bazlı şeker kotası bence yüzde 40 düzeyinde




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız