Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
maydonoz, maydanoz 

Tavas'ta Maydanoz İçin Proje Geliştirildi

Denizli'nin Tavas ilçesine bağlı Kızılcabölük belediyesi, aile ekonomisine destek projesi kapsamında geliştirdiği alternatif proje ile maydanoz yetiştiriciliği programı başlattı.


Kızılcabölük Belediyesi, "Ücretsiz maydanoz tohumu, gübre ve ziraat mühendisi desteği bizden, üretmek sizden" sloganıyla duyurduğu proje için kayıtlara başladı.

Kızılcabölük Belediye Başkanı Abdülkadir Uslu, gazetecilere yaptığı açıklamada, el dokumacılığının yanında ailelere alternatif katkı için maydanoz projesini geliştirdiklerini, maydanozun küçük alanlarda herkesin kolaylıkla ve az zahmetle üretebileceği bir tarımsal ürün olduğunu belirtti.

Uslu, şöyle konuştu:

"Maydanoz tohumunu, kullanılacak gübreyi ücretsiz vereceğiz. Ziraat mühendisi desteğini de ücretsiz sağlayacağız. Hasat ve pazarlama konularında da destek olacağız. Başka bir iş ile uğraşanların, emeklilerin, yaşlıların, gençlerin, çoluk çocuk herkesin rahatlıkla üretebileceği bir ürün olan maydanozun ailelerin ekonomilerine katkıda bulunacağına inanıyoruz."

İklim olarak, toprak olarak bölge için uygun birçok tarımsal ürün olduğunun altını çizen Uslu, maydanozu başlangıç ürünü olarak tercih etme nedenlerini şöyle sıraladı:

"Yetiştirilmesi kolay ve fazla bakım gerektirmez. Beldemizin iklim şartlarında yetişebilir. Büyük ve özel tarım alanı gerektirmiyor, küçük alanlarda, evinizin bahçesinde bile yetiştirilebilir. Hasatı, taşıması ve pazarlaması kolaydır. Tüketim alanı geniştir. Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de 12 ay boyunca pazardan eksik olmayan maydanoz E vitamini bakımından oldukça zengin bir sebzedir. Üreticilere yıl boyunca sürekli gelir sağlayarak ekonomik açıdan önemli bir yer tutar. Maydanoz kökleri toprak içinde uzun seneler kalabildiği için çok yıllık bitkiler grubundadır. Tohumlar çimlenmelerini uygun koşullarda depolandıkları zaman 2-3 yıl koruyabilirler. Ekilen tohumlar 20-22 günde çimlenerek toprak üzerine çıkarlar. Bitkiler genellikle tohum ekiminden 60-70 gün sonra hasat olgunluğuna gelirler. İlk biçimden 20-25 gün sonra ikinci biçim yapılır. Yılda 6-7 biçim yapılır. Maydanoz demetleri uygun şartlarda 3-4 hafta muhafaza edilebilirler. Bir yılda metre kareden 80-100 demet, dekardan da 70-90 bin demet maydanoz alınabilmektedir."

Uslu, ücretsiz desteklerin en fazla 500 metre kare alanda yapılacak üretimler için olduğunu kaydetti.

- DENİZLİ- (AA)

Ekleme Tarihi
19.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Tavas'ta Maydanoz İçin Proje Geliştirildi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız