Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Gap'ta Pamuk Ekim Alanında Daralma Bekleniyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Cevat Delil, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde pamuk ekim alanında bu yıl yüzde 50 oranda azalma beklediklerini söyledi.


Delil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sulu tarıma geçilmesinin ardından Türkiye'deki pamuk üretiminin büyük kısımının bölgede yapıldığını belirterek, sadece Diyarbakır'da 2011 yılında 600 bin dönüm alanda pamuk üretiminin yapıldığını bildirdi.

Türkiye'de 2011 yılında pamuk fiyatında yaşanan düşüşe ek olarak, bölgede üretilen pamuğun fiyatı ile diğer bölgelerde üretilen pamuğun fiyatı arasında yaklaşık yüzde 20 fark olduğunu ifade eden Delil, bunun sonucunda yöredeki üreticilerin büyük zarar ettiğini kaydetti.

Zarar eden çiftçilerin 2012 yılında hububat başta olmak üzere başka ürünlere yöneldiğini dile getiren Delil, bu nedenle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 'beyaz altın' olarak tabir edilen pamuk ekim alanında daralma olacağını söyledi.

Delil, pamuk ekim alanındaki daralmanın özellikle Türkiye'de binlerce kişinin istihdamını sağlayan tekstil sektörüne de büyük zarar vereceğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz sezon pamuk fiyatlarındaki büyük düşüş bölge çiftçisine çok büyük zarar verdi. 3 yıldır ilk kez pamuk, kendi alternatiflerine göre çekiciliğini kaybetti. Ege'de pamuk bin 600 liraya satılırken aynı pamuk bölgede bin 200 lira bile etmedi. Bu yetmezmiş gibi tarımsal üretim maliyetleri arttı. Üstelik bölgenin bir çok yerinde pamuk üretiminde kullanılan su, sondaj yöntemiyle yer altından çıkarılıyor. Bu üreticiye çok büyük maliyet getiriyor. Geçen yıl bin 50 lira olan gübre fiyatı bu yıl bin 500'ü aştı. Üretici 2011 yılında zarar ettiği için bu yıl pamuk ekimini azaltacak. Bölgede pamuk üretim alanında bu yıl yüzde 50 azalma olacak. Pamuk üretimindeki azalma istihdama da zarar verecektir. Bu nedenle pamuğa verilen destek miktarının artırılmasını istiyoruz. Üretici zarar ettiği için tarıma endeksli olan bölge ekonomisi de büyük sıkıntı yaşıyor."

- DİYARBAKIR - (AA)

Ekleme Tarihi
21.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Gap'ta Pamuk Ekim Alanında Daralma Bekleniyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız