Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Atilla Arslan 

UŞAK’IN TARIMSAL ÜRETİM DEĞERİ SON 10 YILDA 3 KAT ARTTI

UŞAK (İHA) - İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Atilla Arslan, Uşak’taki tarımsal üretim değerinin son 10 yılda 3 kat arttığını söyledi. Tarımda verimliliğin önemine de değinen Arslan, hazırladıkları ‘Güvenilir Analiz Bereketli Tarım’ projesiyle toprak analizleri laboratuarının kapasitesinin artacağını bildirdi.


İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce hazırlanan ve Zafer Kalkınma Ajansı’nca (ZEKA) desteklenen ‘Güvenilir Anal,z Bereketli Tarım’ projesinin bilgilendirme toplantısı Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Laboratuar hizmetlerinin geliştirilmesi amacıyla hazırlanan projeye ZEKA’nın 391 bin TL destek sağlayacağı öğrenildi. Seminer öncesi bir açılış konuşması yapan Atilla Arslan, faydalı sonuçları olan iyi projelere kalkınma ajanslarının önemli destekler verdiğini söyledi. Arslan ayrıca bugüne kadar 7 ZEKA projesi uyguladıklarını ve 6 adet teknik destek projesi ile de yaklaşık 100 veteriner hekime eğitim verildiğini ifade ederek, bu projeler kapsamında fırıncı ve lokantacılara yönelik de hijyen ve gıda üretimi eğitimi verildiğini bildirdi.

Tarımda verimliliği arttırmak için toprak analizlerinin büyük önem taşıdığını ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Atilla Arslan, “ Uşak’taki tarımsal üretim değeri 10 yıl önce 440 milyon TL idi. Bugün ise bir milyar 300 milyon TL’ye çıktı. Son 10 yılda tarımsal üretim değeri 3 kat arttı. Bu artışı devam ettirmek ve yerinde kullanmak zorundayız. Tarımda esas amaç, kültür arazilerinden mümkün olan en yüksek verimi ve kaliteli ürünü elde etmektir.
 
Bu amaca ulaşmak ise her şeyden önce toprakların verimliliklerini arttıracak bir dizi kültürel tedbirlerin alınması ile mümkündür. Bu kültürel tedbirler arasında gübrelemeyi ilk sırada sayabiliriz. Ancak, gübreleme yapmak en kaliteli ve yüksek verim gücüne ulaşabileceğimize işaret etmez. Kaliteli tohum kullanma, zamanında ve etkili bir toprak işleme, iyi bir tohum yatağı hazırlama ve zararlı etmenlerle etkili bir mücadele birim alandan en yüksek verimi elde etmenin olmazsa olmaz şartlarından biridir. Tarımdaki verimliliğin arttırılması için toprak analizi yaptıranlara bakanlığımız önemli hibe destekleri veriyor. Toprak analizi yaptırmayan ve 50 dekar üzerinde arazisi bulunanlar bu desteklerden yararlanamıyor. Yine bakanlığımız tarafından oluşturulan kırsal kalkınma ajansları 2012 yılının son çeyreğinde proje kabul etmeye başlayacak. Uşak olarak iyi projeler hazırlamamak zorundayız” dedi.

Hazırladıkları proje ile laboratuardaki analiz kapasitesinin artacağını da ifade eden Atilla Arslan, “Laboratuarımızda şuanda yıllık 2 bin toprak analizi yapabiliyoruz. Proje sayesinde yıllık 5 bin toprak analizi yapma imkanı bulacağız. Önemli olan bu kapasiteyi doğru bir şekilde kullanmaktır. Kapasiteyi doğru bir şekilde kullanmak amacıyla 2012 yılında etkili bir çalışma yürüteceğiz. Toprak analizlerine dayalı gübre eğitimleri düzenleyeceğiz. Tarım İl Müdürlüğü olarak bu çalışmalara tarımsal kooperatiflerin ve ziraat odalarımızın destek vermesini istiyoruz. Müdürlük olarak ayrıca Tarım Kredi Kooperatifi Bölge Müdürlüğü ile toprak analizlerinin yaygınlaştırılması için bir proje çalışması yürüteceğiz. Ziraat odalarımızın bu çalışmalara da destek vermesini bekliyoruz” dedi.

Ekleme Tarihi
24.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Uşak’ın Tarımsal Üretim Değeri Son 10 Yılda 3 Kat Arttı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız