Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Aydın’da Taş Ve Kum Ocakları Sorunu 

AYDIN’DA TAŞ VE KUM OCAKLARI SORUNU

AYDIN (İHA) - Aydın’da her geçen gün sayıları artan kum ve taş ocaklarının verimli tarım arazilerini ve özellikle hasat sezonunda ürünleri ciddi zararlar verdiği belirtildi.
 
Aydın’ın Germencik İlçesi’ne Bağlı Gümüşköy başta olmak üzere Aydın’ın pek çok yerinde çiftçilerin ve çevre sakinlerinin en önemli sorunları arasında yer alan taş, kum ve maden ocaklarının tarımı da olumsuz etkilediği belirtildi. Özellikle tarımın yoğun olduğu Aydın’da yazın sebze ve meyvelerin yanı sıra ilin milli meyvesi incirin, kışın da zeytinin büyük zarar gördüğü belirtildi. Devlet organlarının denetimde yetersiz kaldığını belirten TEMA Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, yetkililerin ruhsat verirken kısa vadeli değil uzun vadeli düşünmesini isteyerek “Bugün Aydın’da 120 bin dönüm tarım arazisi sular altında ise bunun nedenlerinden biri de kum ocaklarıdır” dedi.

Dünyanın en verimli topraklarına sahip Aydın’da bir çok tarım alanının bir şekilde taş, kum ve maden ocakları tarafından hızla yok edildiğini, yasalara rağmen bu işletmelerin aşırı para kazanma hırsı nedeniyle tabiatın büyük zarar gördüğünü belirten TEMA Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, işletme sahiplerini vicdanlı davranmaya, yetkilileri de daha sıkı denetime çağırdı.
 
Kısa süre önce Çine çayı üzerindeki kum ocaklarında TEMA olarak bir inceleme yaptıklarını belirten Başkan Mehmet Özdemir, “Taş ve kom ocaklarını ziyaret ettiğimizde geleceğimiz adına inanın içimiz sızlıyor. Çine çayı üzerinde zeminden 7 metre derinliğe inilerek kum alındığını ve işletmelerin bir şekilde yolunu bularak yasalara hiçe sayarcasına.çalıştığını görmek mümkün. Ortaklar Gümüşköy’deki taş ocakları çiftçilerin kanayan yarası haline geldi. İncir ve zeytin ağaçları büyük zarar görüyor. Oysa zeytincilik kanununa göre bu işletmelerin bu şekilde faaliyetine müsaade edilmemesi gerekiyor” diye konuştu.

“AYDIN OVASI’NDA 120 BİN DÖNÜM ARAZİ BU NEDENLE SULAR ALTINDA”

Aydın’da her geçen gün artan çevre ve doğa tahribatının önlenmesi için öncelikle insanların çevre bilincinin artması gerektiğini belirten TEMA Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, “Çine ve İkizdere barajı tamamlanıp su tutmasına rağmen bugün Aydın ovasında 120 bin dönüm verimli tarım arazisi sular altında. Bunun en nemli nedenlerinden biri de bir şekilde verilen ruhsat sonucu usule uygun işletilmeyen taş ocaklarıdır. Şu anda Çine çayı üzerindeki tahribatın telafisi asırlarca mümkün değil. Ağaçlar yok edilince taşkın ve sel baskınları kaçınılmaz olur. Doğaya belli kişiler zarar veriyor, ama doğa öcünü tüm insanlıktan alıyor. Bu nedenle tüm yetkilileri göreve davet ediyorum” dedi.

Ekleme Tarihi
24.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Aydın’da Taş Ve Kum Ocakları Sorunu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız