Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

''Süt ve Süt Üretimi'' konulu panel - Doç. Dr. Ahmet Küçükçetin: -''Türkiye'de süt tüketiminin artırılması için bir takım önlemler alınması gerek'' 

ANTALYA (A.A) - Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Ahmet Küçükçetin, Türkiye'de kişi başına tüketilen süt miktarının yılda 25 kilo olduğunu, bunun Avrupa ülkelerinde ortalama 70 kilo, Finlandiya'da ise 100 kilo'ya kadar çıktığını belirterek, Türkiye'de süt tüketiminin artırılması için bir takım önlemler alınması gerektiğini bildirdi.
 
Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından düzenlenen ''Süt ve Süt Üretimi'' konulu panelde konuşan Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Ahmet Küçükçetin, Türkiye'de yılda 12 milyon ton süt üretildiğini, ancak üretilen sütün sadece yarısının modern fabrikalarda işlenerek tüketiciye ulaştığını bildirdi. Küçükçetin, yaklaşık 6 milyon ton sütün ise herhangi bir kontrolden geçmediğine dikkati çekti.
 
Türkiye'de kişi başına tüketilen süt miktarının yılda 25 kilo olduğunu, bunun Avrupa ülkelerinde ortalama 70 kilo, Finlandiya'da ise 100 kilo'ya kadar çıktığını anlatan Küçükçetin, ''Türkiye'de süt tüketiminin artırılması için bir takım önlemler alınması gerek. Toplumun sütten uzaklaştırılması insanlığa en büyük zarardır'' dedi.

-Diğer konuşmalar-

Antalya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Metin Yaraşçı da, sektördeki sorunların çözülmesi için birlikte hareket edilmesi gerektiğine dikkati çekti. Birliği Müdürü Musa Toros ise, 1 kilo süt ile 1 kilo hayvan yemi alınamadıkça sektördeki sıkıntının devam edeceğini, fiyat dengesinin kurulmasını istedi. Toros, hayvancılık politikasının da değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden Ümit Okudur, çiğ sütte en önemli sorunun kalite olduğunu, yapılacak düzenlemelerde yıl sonuna kadar çiğ sütün AB standartlarına getirileceğini ifade etti.
 
Yeşil Pınar Tarım Süt A.Ş. Başkanı Mahmut Toros da, girdi fiyatlarının yüksek olmasına rağmen sütün satış fiyatının düşük olduğunu belirterek, ''Süt para kazanmazsa gelişmez'' dedi.
 
Türkiye'de sütün önemsenmediğini öne süren Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı ise, süt üretimi desteklenmedikçe, et üretiminin de düşeceğini kaydetti. Yardımcı, ''Süt önemsenmezse et olmaz. Toplumda süt tüketim kültürü artırılmalı. Askerlere ve öğrencilere ücretsiz süt dağıtılmasını öneriyoruz'' diye konuştu. 

Ekleme Tarihi
25.02.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: ''Süt ve Süt Üretimi'' konulu panel




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız