Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Simav 

Simav'da Bombus Arısına İlgi Artıyor

Kütahya Simav'da seracıları tek çatı altında toplayan 4 Eylül Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Keldi, sera yetiştiriciliğinde hormona son veren bombus arılarına ilginin her geçen gün arttığını bildirdi.


İlçenin Eynal Kaplıcaları bölgesinde 350 dekarlık bir alanda üretim yapan seraların tamamına yakın bir kısmında tozlama görevini bombus arıların yaptığını ifade eden Başkan Osman Keldi, "Sera yetiştiriciliğinde hormona son veren bombus arılarına ilgi her geçen gün artıyor. Üyelerimiz artık serasında tozlama işini bombus arılara havale etmiş durumda" dedi.

Bombus arıların özellikle domates üretimi yapan seralarda çok daha iyi iş gördüğüne vurgu yapan Başkan Keldi, "Tozlama görevini bombus arıların üstlendiği seralarda üretilen domateslerin rengi ve tadında tozlamanın diğer yollarla yapıldığı seralara oranla çok bariz bir farkı ortaya çıkıyor. Tüketici bombus arıların tozlaması sonucu üretilen domates türlerini daha çok seviyor ve tüketiyor" dedi.

Bombus arısının seralarda kullanımını teşvik etmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın da son yıllarda atağa kalkmasını memnuniyet verici bulduklarını ifade eden Başkan Keldi, "Domatesin renginde ve tadında kaliteyi artıran bombusların yaygınlaşması için Bakanlık yeni uygulamaları hayata geçirdi. Son olarak yerli gen kaynaklarından olan bombus arısının doğadan toplanmasını ve yurt dışına kaçırılmasını önlemek, denetimli koşullarda yetiştirilmesini teşvik etmek, sağlıklı ve kaliteli bitkisel ürünler üretimi için seralarda kullanımını yaygınlaştırmak için yönetmelik çıkarıldı. Yeni yönetmelikle birlikte bombusların, üniversitelerin araştırmaya yönelik çalışmaları hariç doğadan toplanmaları yasaklandı.

VERİM ARTIYOR, İLAÇ KALINTISI AZALIYOR

Tozlama görevinin bombus arılar aracılığı ile yapıldığı seralarda ilaç kullanımına gerek duyulmadığını savunan Başkan Osman Keldi, "Bombus arısı birçok kimyasal ilaçtan olumsuz etkilendiği için üreticileri, kimyasal ilaç kullanmıyor. Böylece bombus kullanılan sera ürünlerinde riskli ilaç kalıntısına rastlanmıyor. Bombus arıları tüketicinin yanı sıra üreticinin de yüzünü güldürüyor. Tozlamayı bombusların yaptığı seralarda, diğer seralara oranla yüzde 20 verim artışı sağlanıyor. Bombus kullanan üreticiler ise, seralarında hormon kullanmadığı

için bazı hastalıkların önüne geçiliyor. Bu sayede içi dolu sıkı meyveler elde eden üreticiler, ürünlerinin raf ömrünü uzatmış oluyor" dedi. - Kütahya - (İHA)

Ekleme Tarihi
26.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: simav,bombus,bombusarısı
Link: Simav'da Bombus Arısına İlgi Artıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız