Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

''Kocaeli'de Fındık Yetiştiriciliği'' toplantısı -Ordu Ziraat Odası Başkanı ve Ulusal Fındık Konseyi Üyesi Avcı: ''75 milyon insanımızdan 50 milyonuna 30-40 gram fındık yedirebilsek 2 milyon ton fındığa ihtiyacımız olacaktır'' 

KOCAELİ (A.A) - Ordu Ziraat Odası Başkanı ve Ulusal Fındık Konseyi Üyesi Nevzat Avcı, ''75 milyon insanımızdan 50 milyonuna 30-40 gram fındık yedirebilsek 2 milyon ton fındığa ihtiyacımız olacak'' dedi.

     İzmit Ziraat Odası'nca Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Kocaeli'de Fındık Yetiştiriciliği'' konulu toplantıda konuşan Avcı, fındığın Karadeniz bölgesinde yaşayan insanlar için önemli bir geçim kaynağı olduğunu anlatarak, insanların geçimini sadece fındık üretimi ile sağlayan bir ilin oda başkanı olduğuna işaret etti.

     Türkiye'de uzun vadeli fındık üretim politikasının olmayışının hep fındıkla ilgili konuşulmasına neden olduğunu vurgulayan Avcı, ''Bugüne kadar fındıkla ilgili sayısız yasa çıktı. Çıkan birçok yasa fındık üretim alanlarının sınırlandırılması, üretimin azaltılması ile ilgili oldu'' dedi.

     Değerli bir ürünün hep ''külfet'' olarak konuşulmasını anlayamadığını bildiren Avcı, şöyle konuştu:

     ''Dünyada beslenme alışkanlığı değişiyor, dün Japonya ve Çin sadece pirinç lapası tüketirken bugün fındık ürünlerini tüketmeye başladı. Böyle bir dönemde biz gerek dünyada gerekse iç piyasada tüketimin arttırılması için bir dizi önlemleri şimdiden almak zorundayız. 75 milyon insanımızdan 50 milyonuna 30-40 gram fındık yedirebilsek 2 milyon ton fındığa ihtiyacımız olacaktır. İtalya'da bir fındık bahçesini gezdim, bizim 80-90 kilo verim ile dünyada rekabet etme şansımızın olmadığını gördüm. Mutlaka yeni teknik ve teknolojilerle birim alandaki verimliliğin arttırılmasıyla ilgili çalışmaları yapmak zorundayız''

     İzmit Ziraat Odası Başkanı Şinasi Turoğlu ise Türkiye'nin bulunduğu konum itibariyle bir çok ürünün yetiştirilebildiğini söyledi.

     Üreticilerin tarımsal bitkilerin pahalılığı ve arazilerin bölünmüş olması nedeniyle zor şatlar altında üretim yapmaya çalıştıklarını ifade eden Turoğlu, üreticilerin tarımsal eğitimi konusunda farklı metotlarda ekim ve dikim yöntemlerini öğrenmeleri için çeşitli toplantılar düzenlediklerini bildirdi.

     Turoğlu, şunları kaydetti:

     ''2001 yılında yayınlanan fındık ekim alanlarının düzenlenmesi ile ilgili kanunda Kocaeli'de sadece Kandıra ilçesi fındık ekim alanları içerisinde yer almıştır. İzmit ve Kandıra'nın birçok köyünün arazisi iç içe girmiş durumda. 2001 yılında çıkan yasayla bizim köylerimiz fındık ekim alanlarının dışında kaldı. Kandıra ilçesi fındık ekim alanında yer alarak devlet tarafından verilen desteklerden faydalanırken, İzmitli üreticim aynı destekten faydalanamıyor. İzmit'te dağlık alanda yer alan köylerimizin fındık destekleme kapsamına alınmasını istiyoruz.''

     Konuşmaların ardından toplantıda, fındık üreticilerine fidan ekimi ve budanmasına ilişkin bilgiler verildi.

 

Ekleme Tarihi
26.02.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: fındık,kocaeli,ordu,ziraat,fidan,ekim
Link: ''Kocaeli'de Fındık Yetiştiriciliği'' toplantısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız