Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Bitkisel Üretimde Gidya Kullanımı 

BİTKİSEL ÜRETİMDE GİDYA KULLANIMI

KAHRAMANMARAŞ (İHA) - Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesine bağlı Kılılı beldesinde “bitkisel üretimde doğal kaynakların etkin kullanımı ve toprak verimliliğini artırma” çalışmaları kapsamında bitki üretiminde gidya kullanılıyor.


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi öğretim görevlilerinin gidya üzerinde yürüttükleri çalışmalar sonuç verdi. Afşin-Elbistan Termik Santrali’nden temin edilen kömür katmanının üzerinde bulunan gidya ile Hatice Kaya isimli çiftçinin 8 dekarlık çilek bahçesinde üretim yapıldı.

Özellikle organik tarımda büyük bir öneme sahip olduğu tespit edilen gidya, bitkilerin kök gelişimini, sürgün gelişimini arttırarak topraktaki besin elementlerinin bitki tarafından alınmasını sağlıyor. Toprağın çatlamasını ve toprak erozyonunu önlemenin yanı sıra su tutma kapasitesini artıran gidya kuraklığında önüne geçiyor.

Kahramanmaraş İl Gıda, Tarım ve Havancılık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, gidya ile organik tarımı Türkoğlu ilçesinde yaygınlaştırma çalışmalarının sürdürüldüğü belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı:

“Gidya, güneş ışınlarını emerek toprağın çabuk ısınması ile mikro organizma faaliyetlerini artırarak toprağın zararlı ve zehirli maddelerden temizlenmesini sağlar. Topraktaki makro ve mikro elementlerin bitki kök bölgesinden uzaklaşmasını engelleyerek bitki gelişimine katkıda bulunur. Türkoğlu İlçemizde doğal kaynakların kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla yapılan çalışmanın her aşaması teknik personellerimiz tarafından takip edilmektedir.”

Gidya uygulamasını yerinde inceleyen Türkoğlu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayri Uyduran, ilk uygulamada olumlu sonuçlar alındığını ifade ederek, “Gidya, Leonardit ve Torf gibi doğal kaynakların kullanımının çiftçilerimiz tarafından benimsenmesini umut ediyoruz. Umudumuz ilerleyen dönemlerde gidyanın daha yaygın şekilde kullanımı sağlanarak tarıma kazandırılacaktır.” dedi.

Ekleme Tarihi
02.03.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: gidya, bitkisel üretim, ksü
Link: Bitkisel Üretimde Gidya Kullanımı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız