Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Tarım arazilerinin bölünmesini önlemek için 50 bin kişiyle anket yapılacak

BURSA (CİHAN)- AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Önder Matlı, tarım arazilerinin bölünmesi nedeniyle her yıl yaklaşık 8 milyar TL’lik bir ekonomik kayıp oluştuğunu söyledi.
 
Matlı, "Ekonomiye büyük zarar veren bu sorunu çözeceğiz. Gerekli yasal düzenleme için toplumun çeşitli kesimlerinden 50 bin kişiyle yüz yüze anket yapılacak." dedi.

        Türkiye, tarım alanlarının, mirasçılar arasında pay edilmesi sonucu ortaya çıkan küçük parseller nedeniyle her yıl önemli miktarda ekonomik kayba uğruyor. Küçük parsellere gerekli yatırımın yapılamaması, üretimin sağlıklı takip edilememesi, kalitenin düşmesi ve birim maliyetlerin artması gibi bir çok sorun nedeniyle ekonomide her yıl yaklaşık 8 milyar TL’lik kayıp olduğu varsayılıyor.

        Tarım alanlarının bölünmesini önlemek amacıyla çalışmaların yapıldığını belirten Bursa Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Önder Matlı, çalışma yapılmazsa kayıpların artacağını kaydetti. Tarım arazilerinin bölünmesini önlemek amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bir kaç gün önce 'Tarım Arazilerinin Bölünmesinin Önlenmesi' konulu bir çalıştay düzenlendiğini vurgulayan Matlı, ele alınan konular hayata geçirildiğinde, Türkiye'nin önemli bir kamburdan kurtulacağını ifade etti.

        Yapılan hesaplamalara göre, 10 dönümlük bir buğday tarlasında parsel küçüklüğünden dolayı gelir kaybının 150 lira olduğunu, ulaşımdan ayrıca 100 liralık bir kayıp sözkonusu olduğunu, bunlara ek olarak makine kullanımı kaybının da 80 lira olarak hesaplandığını dile getiren Matlı, şu bilgileri verdi: "Yani 10 dönümlük bir arazide yılda 330 lira kayıp meydana geliyor. Hükümet olarak yıllık destek bütçemiz 7,3 milyar lira. Yani bizim bir yılda çiftçiye verdiğimiz nakit desteği kadar bizim kaybımız var. Eğer bugün tedbir almazsak, bu parsel 3 kardeşe bölünürse, o zaman kayıp 2 katına çıkacak."

        AB ÜLKELERİNDE ARAZİLER BÖLÜNMÜYOR

        Türkiye’de 1952 yılında tarımsal işletme sayısının 2 milyon 500 bin olduğunu, sayının şimdi ise 3 milyon 100 bine çıktığını söyleyen Matlı, "60 yılda 600 bin yeni işletme daha ortaya çıkmış. O zaman parsel sayısı 15 milyon iken, şimdi 22 milyon olmuş. Bu durum, arazilerin bölündüğünü açıkça gösteriyor. Parseller küçüldükçe ekonomik kayıplar da o oranda artıyor. Oysa, Almanya, Fransa, Danimarka ve Hollanda gibi AB ülkelerinde toprak bölünmesine izin verilmiyor. Bizde Osmanlı döneminde de arazi bölünmemiş." diye konuştu.

        AK Parti Hükümeti olarak, tarım arazilerinin bölünmesini önleyecek yasal düzenleme yapacaklarını kaydeden Matlı, bu konuda ilgili kesimlerin görüşlerinin alınması amacıyla 50 bin kişiyle yüz yüze anket yapılacağını bildirdi.


Ekleme Tarihi
02.03.2012
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan

Etiketler: Tarım arazilerinin bölünmesini önlemek için 50 bin kişiyle anket yapılacak
Link: Tarım arazilerinin bölünmesini önlemek için anket yapılacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız