Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Çilek Ve Yer Kirazı İlgi Görüyor 

ÇİLEK VE YER KİRAZI İLGİ GÖRÜYOR

MERSİN (İHA) - Mersin'de bu yıl 7.'si organize edilen; 'Uluslararası Tarım Fuarı' kapsamında Silifke Üreticiler Birliği tarafından oluşturulan stantta sergilenen çilek ve yer kirazının yoğun ilgi gördüğü bildirildi.


Yenişehir Fuar Merkezi'nde CNR Holding bünyesinde yer alan CNREXPO tarafından organize edilen fuara yerli ve yabancı 150 firma katılırken, Silifke Üreticiler Birliği de fuarda stant açan kurumlar arasında yer aldı. Söz konusu standı gezerek, burada Silifke Kaymakamı Fatih Damatlar'dan çilek ve yer kirazı konusunda bilgi alan Mersin Valisi Hasan Güzeloğlu, her iki ürünün yetiştirilmesine yönelik çalışmaların sürdürülmesini istedi. Silifke'ye bağlı Kapızlı Mahallesi'nde 2 dönümlük bir alanda üretimi gerçekleştirilen yer kirazının, bölgenin iklim şartlarına uyum sağladığını kaydeden Damatlar, bu üründe verim ve kalite sorunu yaşanmadığı gibi yörede yaygın olarak üretiminin gerçekleştirildiği bilgisini verdi.

Serada bir dönüm yer kirazı maliyetinin fide, ilaç, gübre, işçilik dahil toplam 2 bin 500 TL civarında olduğunu kaydeden Kaymakam Damatlar, ürünün kilosunun bugün piyasada 8 TL'den satışa sunulduğunu, elde edilen gelirin de 18 ile 20 bin TL arasında değiştiğini anlattı. Aynı zamanda 'alternatif ürün' olarak da öne çıkan yer kirazının avantajlarına dikkat çeken Damatlar, üreticinin bu alana yönlendirilmesinin kararlaştırıldığını, bu kapsamda düzenledikleri toplantılarla çiftçileri bilgilendirdiklerini söyledi. Yer kirazını değerlendirmek isteyen çiftçilere fide konusunda yardımcı olacaklarını ifade eden Fatih Damatlar, meyveleri taze olarak tüketilebilen ve kullanım alanı oldukça geniş olan yer kirazının sahip olduğu aroma ve mayhoş tattan dolayı pastacılıkta, sos ve marmelat yapımında, meyve salatalarında ve tatlılarda kullanıldığını dile getirdi.

Anavatanı Güney Amerika olan yer kirazının C, B1, B2, B3, karoten vitamin ve mineralleri açısından zengin bir meyve olduğunu anlatan Damatlar, sağlık açısından son derece yararlı olduğunu söyledi. Silifke genelinde ovada 15 bin dönüm arazide 60 bin ton çilek hasadı yapıldığına işaret eden Damatlar, “Bunun yüzde 60'nı Rusya, Ukrayna ve Polonya'ya ihracat ediyoruz. Topraksız tarım uygulamasında ise Silifke'de 60 dönüm arazide çilek üretimi yapılıyor. 50 tonluk bir hasat beklentisi içindeyiz. Bütün insanlarımız çileğimizi gönül rahatlığı ile yiyebilir” dedi.

Ekleme Tarihi
03.03.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: çilek, yer kirazı, silifke, mersin,
Link: Çilek Ve Yer Kirazı İlgi Görüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız