Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

- TROPİKAL MEYVE PAPAYA SERADA ÜRETİLDİ
- DOMATES VE LİMONA ALTERNATİF OLARAK PAPAYA YETİŞTİREN ÜRETİCİNİN HEDEFİ ÜRÜNÜ AÇIKTA YETİŞTİREREK, AROMASINI EŞSİZ KILMAK

 
MERSİN (İHA) - Mersin'in Erdemli ilçesinde 2 dönümlük serada anavatanı Güney Amerika olan tropikal 'papaya' meyvesi üretildi. Domates ve limona alternatif olarak serasına papaya diken üretici Fuat Güven'in hedefi ürünü açıkta yetiştirerek, aromasını eşsiz kılmak.
 
Papayanın masrafsız bir meyve olduğunu belirten Güven, "İstanbul'da ikamet eden rahmetli dayım bana böyle bir bitkinin olduğunu anlattı ve Erdemli'de denemeyi düşündüğünü söyledi. Muz serası yüksekliğinde bir sera yaparak içerisinde denedik. İstanbul'da kendi oluşturduğumuz pazarda bu ürünü satmaya başladık. Müşteriler bize yetiştirdiğimiz meyvenin Güney Amerika'dan ithal olarak ülkemize gelen ürünlerden daha iyi aromaya sahip olduğu söylediler" dedi.
 
Tropikal meyvenin çoğunlukla otellerde Uzakdoğu ülkelerinden gelen turistler tarafından tüketildiğini ifade eden Güven, "Meyve yeşil haldeyken salata malzemesi olarak kullanılıyor. Ülkemizde pek bilinmiyor. Vatandaşlarımız bu meyveyi tanımadığı için pek tercih etmiyor. Görüştüğüm bazı oteller var. Benden kilosunu 10 liraya alıyorlar. Kargo ile alıcıya gönderiyorum. Kış aylarında alıcısı hiç olmuyor. Fakat mayıs ayından itibaren turizm sezonun açılmasıyla rağbet görmeye başlıyor.
 
Bazı marketlerde de satılmaya başladığını öğrendim. Onlarla irtibata geçtim. Deneme için benden ürün istediler" diye konuştu.
 
Bitkinin dikiminin çoğalması ve pazar sıkıntılarının aşılmasıyla alternatif bir ürün olabileceğini, kendisinin de ürünü domates ve limona alternatif olarak diktiğini anlatan Güven, "Papaya dikildiği ilk yılında meyve vermeye başlıyor. Verdiği meyvelerin ağırlıkları da yüksek oluyor. Hiçbir gübre ve ilaçlama yapmadan yetişebiliyor. Dolayısıyla üretim girdisi de düşük bir ürün. Daha iyi aromaya sahip meyveler alabilmek için açıkta denemeler de yapıyorum" dedi.
 
Papayanın faydalarından da bahseden üretici Güven, "Kansere faydalı olduğu biliniyor. Şeker hastaları kullanıyor. Kabuğundan çıkan süt kozmetik sanayinde kullanıyor. Vücutta çıkan siğil ve sivilcelerde kullanıyor. Alzheimer hastaları kullanıyor. Salataya değişik bir aroma katıyor" diye konuştu. 

Ekleme Tarihi
05.03.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Tropikal Meyve Papaya Serada Üretildi
Link: Tropikal Meyve Papaya Serada Üretildi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız