Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Fiyat artışları -TZOB Genel Başkanı Bayraktar: -''Aylık bazda tarım ve gıdadaki fiyat artışları sektörler içinde önde görülüyor, ama yıllık ve 12 aylık ortalamalara göre artışta gıda ve tarım geride kalıyor''

ANKARA (A.A) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, aylık bazda tarım ve gıdadaki fiyat artışlarının sektörler içinde önde görüldüğünü, ama yıllık ve 12 aylık ortalamalara göre artışta gıda ve tarımın gerilerde kaldığını belirtti.

     Şemsi Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, aylık bazda bakıldığında, 2012 yılı Şubat ayında 2003 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 0,56, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 1,13, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,43 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,48 artış gerçekleştiğini bildirdi. ,
 
     Bayraktar, ana harcama grupları itibarıyla bir ay önceye göre en yüksek artışın yüzde 2,08 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleştiğini ifade etti.
    
     -''Ocak-şubatta gıda fiyatlarında artış olması normal''-
    
     Şubat ayında gıda ve alkolsüz içecekler grubunun önde yer aldığının görüldüğünü, ama ocak-şubat aylarında mevsimsel etkiler nedeniyle gıda fiyatlarında artış olmasının son derece normal olduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

,     ''Bu yıl tüm yurtta olağanüstü kış koşulları yaşanmaktadır. İklim şartlarının fiyatları etkilememesi mümkün değildir. Hava sıcaklıklarının bu kadar düşmesi, seralarda ısınma ve nakliye maliyetlerinin artmasına, işçilik faaliyetlerinin zorlaşmasına, serada yetiştirilen sebzelerde verim düşüklüğüne, tarlada yetiştirilen kışlık sebzelerde de don olaylarına neden oldu. Tarlada açıkta yetiştirilen sebzelerin donması sonucu üretimin düşmesi, seralarda ısınma maliyetlerinin artması bazı ürün fiyatlarında artışa neden oldu. Koşulların ağırlaşması serada ve tarlada yetiştirilen sebze fiyatlarını da etkiledi.''

     TÜFE'de yıllık bazda bakıldığında yüzde 11,17'lik artışla gıda ve alkolsüz içecekler grubunun beşinci sırada yer aldığına işaret eden Bayraktar, bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE'de en yüksek artışın yüzde 18,51 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleştiğini kaydetti.

     Bayraktar, ''Çeşitli mal ve hizmetler yüzde 17,10, ev eşyası yüzde 11,79, ulaştırma yüzde 11,30 artış oldu. Gıda ve alkolsüz içecekler, bu gruplardan sonra beşinci sırada yer aldı. Enflasyon rakamlarını yıllık bazda takip etmek daha doğru sonuçlar vermektedir'' ifadelerini kullandı.

     Bayraktar, enflasyonun sorumlusunun aylık rakamlara bakıldığında tarım ve gıda gibi görünse de yıllık ve 12 aylık ortalamalara göre enflasyon rakamlarına bakıldığında durumun böyle olmadığının anlaşıldığını belirtti.

     Tarım fiyatlarındaki aylık artışın mevsimsel olarak spesifik bazı ürünlerin fiyat artışından kaynaklandığına dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:

     ''Fiyat artışı dolmalık biberde yüzde 41,42, havuçta yüzde 35,64, sivri biberde yüzde 34,93, ıspanakta yüzde 12,12, tavuk etinde yüzde 10,85, pırasada yüzde 7,11, patlıcanda yüzde 5,84, limonda yüzde 4,15 oldu. Bu ürünlerin fiyatı da hava şartlarının düzelmesi ve üretimin artmasıyla gerileyecektir.''


Ekleme Tarihi
06.03.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Ocak şubatta gıda fiyatlarında artış olması normal
Link: Ocak-Şubatta gıda fiyatlarında artış olması normal




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız