Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Göletlerde balık üretimi 

Göletlerde balık üretimi -Trakya Doğalkaynakları ve Enerji Derneği Başkanı Erkin: -''Basit bir yem beslenmesi ile yılda ortalama en az 3 bin ton balık üretmek mümkün'' -''50 adet göletten üretilen Aynalı Sazan balıklarıyla 100 köy kalkınabilir''

EDİRNE (A.A) - Trakya Doğalkaynakları ve Enerji Derneği Başkanı Hüseyin Erkin, Edirne'deki göletlerde basit bir yem beslenmesiyle yılda ortalama en az 3 bin ton balığın üretilmesinin mümkün olduğunu bildirdi.
 
     Erkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne'de, sulama, balıkçılık, hayvan sulama, rekreasyon amaçlı 50 adet gölet bulunduğunU söyledi.
 
     Göletlerin, işletilmesinin usulüne ve tekniğine uygun yapılmadığını anlatan Erkin, bu göletlerin bazılarında sulama şebekesi bulunmadığını belirtti. Bu günkü fiyatlarla yapım maliyeti 160 milyon lira olan bu göletlerin amaçlanan görevi yapmadığını ileri süren Erkin, şöyle devam etti:
 
     ''Mevcut yasa ve yönetmeliklere göre inşa edilip yapımı tamamlanan gölet ve sulamaları köy muhtarlıklarına veya varsa sulama kooperatiflerine devredilmektedir. DSİ tarafından yapılan ve muhtarlara bir protokolle işletmesi devredilen bu göletlerin periyodik denetim ve incelemeleri de aynı kurum tarafından yerine getirilecektir.
 
     Ancak birkaç gölet dışında randımanlı sulama yapan gölet maalesef yoktur. Göletlerin çoğunda depolanan su buharlaşıp kaybolmakta veya dolu savaklarından akıp gitmektedir. Teknik olarak göletler her yıl dolup boşalması gereken depolama tesisleri olup depolanan sular ile mutlaka sulama yapılarak bu suların kullanılması gerekir. Ne yazıktır ki göletler sulama hizmeti açısından çok zayıftır.''
    
     -Aynalı sazanla yılda en az 7,5 milyon lira gelir temin etmek mümkün-
    
     Göletlerde balık üretiminin yok denecek kadar az olduğunu vurgulayan Erkin, ''Halbuki 50 adet göletten üretilen Aynalı Sazan balıklarıyla 100 köy kalkınabilir'' dedi.
 
     Erkin, şunları kaydetti:
 
     ''Basit bir yem beslenmesi ile yılda ortalama en az 3 bin ton balık üretmek de mümkündür. DSİ İpsala Su Ürünleri Baş Mühendisliği, baraj ve göletlere balık yavrusu yetiştirmek ve balıkçılık kültürünün bölgede gelişimini sağlamak için tesis edilmiştir. Mevcut göletlerin balık durumu kontrol edilip ihtiyaç olanlarına yavru atılarak iyi bir çalışmayla bir yıl sonra bu göletlerden üretilip satılan aynalı sazan balıklarıyla yılda en az 7,5 milyon lira gelir temin etmek mümkündür.
 
     İl Özel İdaresine dolaylı destek olacak bu uygulama önemli bir katma değer sağlayacaktır. 1380 Sayılı Kanunun 4. maddesi Hükmü ve Köy Muhtarlıklarına yapılan devir protokolleri hükümlerine rağmen bunlar göz arzı edilip son zamanda göletlerin bazıları sembolik paralarla şahıslara kiralanmaktadır. Bu yanlış ve haksız bir uygulamadır... Büyük paralar harcanarak yapılan bu göletlerin başta sulama ve balık üretim faaliyetlerinin planlanan amaca uygun yapılması ve denetlenmesi bölgesel bir vazifedir. Yoksa trilyonlara malolan bu tesislere yazık olmaktadır.''

Ekleme Tarihi
06.03.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Göletlerde balık üretimi, aynalı sazan, edirne
Link: Göletlerde balık üretimi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız