Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Türkiye, bal üretiminde dünyada 2. sırada
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2011 yılında 35 bin 459 arı yetiştiricisine, yaklaşık 5 milyon kovan için 35 milyon lira destekleme ödemesi yaptı


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2008 yılından bu yana uygulanmakta olan arılı kovan desteği kapsamında, 2011 yılında 35 bin 459 arı yetiştiricisine, yaklaşık 5 milyon kovan için 35 milyon lira destekleme ödemesi yaptı.
 
Hayvancılık Genel Müdürlüğü Kanatlı ve Küçükevciller Daire Başkanı Hakan Öztürk, 2011 yılında arılı kovan desteğinin kovan başına 7 lira, bombus arısı desteğinin ise koloni başına 60 lira olarak ödendiğini kaydetti.
 
2005 yılından bu yana bombus arısı kullanan örtü altı yetiştiricilerin desteklendiğini belirten Öztürk, 2011 yılında yaklaşık 52 bin koloni için 2 milyon 600 bin lira destekleme ödemesi yapıldığını söyledi.
 
Hakan Öztürk, Türkiye’nin yıllık 83 bin ton bal üretimi ve 5 milyon 300 binin üzerindeki kovan varlığı ile dünyada ikinci sırada olduğunu ancak kovan başı bal veriminde dünya ortalamasına henüz yetişemediğini bildirdi.
 
Türkiye’nin kovan başı bal veriminin yıllara göre 15-17 kilogram arasında değiştiğini, dünya ortalamasının ise 40 kilogram olduğunu belirten Öztürk, amaçlarının bal verimini dünya standartları düzeyinde artırmak olduğunu ifade etti.

Avrupa’da yaklaşık 12 bin endemik bitki türü olduğunu, bunun yaklaşık 4 bininin Türkiye’de bulunduğunu vurgulayan Hakan Öztürk, arıcılık faaliyetlerinde ülkemizin coğrafi zenginliğinin değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Türkiye’nin dünya üzerindeki bal veren nektarlı bitkilerin 4’e 3’üne sahip olduğunu belirten Hakan Öztürk, çiçek, kestane, kekik, geven, narenciye, pamuk ve ayçiçeği ballarının ülkemizin en önemli bal çeşitleri olduğunu kaydetti.

Batı Akdeniz ve Güney Ege’de çok önemli çam balı üretim alanları bulunduğunu dile getiren Öztürk, ülkemizin çam balı üretiminde, dünyada en büyük paya sahip olduğunun altını çizdi.

Arıcılığın bal, polen, balmumu, arı sütü gibi ürünleriyle milli ekonomiye katkısının yaklaşık 600 milyon lira olduğuna dikkat çeken Hakan Öztürk, Bakanlığın arıcılık faaliyetleri konusundaki hedeflerini anlattı.

Hakan Öztürk, Arıcılık Kayıt Sistemi’ne kayıtlı, en az 30 kovana sahip ve kovanlarına plaka takmış birlik üyesi olan arıcıların Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürlüklerine başvuruda bulunarak desteklerden faydalanabileceğini de sözlerine ekledi. 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
09.03.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Türkiye, bal üretiminde dünyada 2. sırada
Link: Türkiye, bal üretiminde dünyada 2. sırada




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız