Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Ortak Akıl ve Güç Birliği toplantısı -GTB Başkan Vekili Ahmet Tiryakioğlu: -''Antep fıstığı, hububat ve bakliyat ürünlerinde olduğu gibi zeytinde de Ortadoğu'nun referans borsası olmayı hedefliyoruz'' 

GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkan Vekili Ahmet Tiryakioğlu, Antep fıstığı, hububat ve bakliyat ürünlerinde olduğu gibi zeytinde de Ortadoğu'nun referans borsası olmayı hedeflediklerini söyledi.

     Tiryakioğlu, GTB ve Zeytin Dostları Derneği'nce GTB'de düzenlenen ''11. Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Ortak Akıl ve Güç Birliği'' toplantısında, borsalarının önceki dönemlerde zeytin ve zeytinyağı ticaretinde önemli roller üstlendiğini belirtti.

     ''İnsanoğluna dünyada tek bir ağaç seçme hakkı verilseydi şüphesiz zeytini seçerdi. Çünkü meyvesi, yağı, gövdesi ve yaprağı en faydalı olan ağaç zeytindir'' diyen Tiryakioğlu, bu nedenle zeytine ölümsüz ağaç denildiğini anlattı.

     Tiryakioğlu, şunları kaydetti:

     ''Geçmişte maalesef ülke olarak değerlerimizi gündeme taşıyamamışız. Yeni yeni bu tür faaliyetlerle ürünlerimizin kıymetini anlamaya çalışıyoruz. Nasıl ki dünyada Chicago Borsası merkez kabul ediliyorsa bu tip ürünlerde de Ortadoğu'nun merkez borsası olmaya hedefliyoruz. Laboratuvarlarımız zeytinyağı için bölgenin en donanımlı laboratuvarı. Antep fıstığı, hububat ve bakliyat ürünlerinde olduğu gibi zeytinde de Ortadoğu'nun referans borsası olmayı hedefliyoruz.''

     Tiryakioğlu, yıllardır bölgede yetişen zeytin ile zeytinyağının kalite ve kalite olmadığı için ihracat sorunlarından bahsedildiğini ifade etti.

     Kalitenin göreceli olduğunu, ülkeden ülkeye değiştiğini belirten Tiryakioğlu, ''Yeter ki siz kendi kriterleriniz ve özelliklerinizi ortaya koyun. Öyle ki yıllar önce Antep fıstığı boyutu sebebiyle işe yaramaz olarak değerlendirilirken ciddi çalışmalar sonucunda kendi kulvarında dünyanın en önemli fıstığı haline gelmiştir. Aynı yol haritasını zeytin için de kullanmamız gerekmektedir. Bunun için çok daha iyi örgütlenmemiz gerekiyor'' diye konuştu.

    
     -''İlkel şartlarda üretim''-
    
     Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Yılmaz da Gaziantep'in bölge olarak zeytinin ana vatanı olan illerden biri olduğunu fakat üretilen zeytinin istenildiği gibi değerlendirilemediğini ve işletmelerin bu konuda gereken teknolojiyi tam olarak yakalamadığını ifade etti.

     Halen ilkel şartlarda zeytin üretimi yapıldığına dikkat çeken Yılmaz, şunları anlattı:

     ''Zeytin tesislerinde sadece sıkım yapılıyor, ondan sonra üzerinde etiketi olmayan tenekelere doldurularak piyasada satılmaya çalışılıyor. Bu şekildeki üretim taklit ve tahrişe açık bir üretimdir ve bunu asla kabul edemeyiz. Bu nedenle özellikle zeytin yetiştiriciliğinin yanı sıra zeytin işletme tesislerinde daha modern ve hijyenik şartlarda hizmet verebilmeleri için projeler üreterek çalışmalar yapıyoruz.''

     Zeytin Dostu Derneği Başkanı Metin Ölkem ise zeytin sektörünü ulusal ve uluslararası arenaya taşımak için birçok etkinlik ve çalışma yürüttüklerini dile getirdi.

     Zeytinyağı sektörünün en büyük sorununun tahriş olduğunu, tahrişin yağların karışımı anlamına geldiğini dile getiren Ölkem, ''Tahriş, yağların karışımıdır ancak bana göre ihanettir. Kur'anı Kerim'de de yer alan kutsal zeytin ağacına ihanettir. Bunu yapan herkes ihanet ediyor. Biz nasıl olur da bu ağacın bu ürünlerine bu ihaneti yapabiliyoruz ve buna nasıl göz yumuyoruz. Ben buna şaşırıyorum'' dedi.

     AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu da zeytin sektörünün Türkiye'de hak ettiği yere gelmesi için kendilerinin de hükümet olarak üzerlerine düşenleri yapacaklarını ve üreticiyi desteklemeye devam edeceklerini kaydetti.

     AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak ise zeytin üretiminin önemine değinerek, Türkiye'de birçok üniversitenin zeytin üretimi için çalışmalar yaptığını ve bu çalışmaların kendileri için çok önemli olduğunu dile getirdi.

     Açılış konuşmalarının ardından zeytin üreticileri ve yetiştiricileri sorunlarını tartışmak üzere toplantının ilk oturumuna başladı. Toplantının sonuç bildirgesinin önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacağı bildirildi.

     Toplantıya, Gaziantep Vali Vekili Mustafa Ayhan, Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, GTB Meclis Başkanı Ali Tabur, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Nedim Güreli, İl Temsilcisi Murat Çetin ve çeşitli illerden zeytin üreticisi ve zeytinyağı sektörünün önde gelen kuruluşları katıldı.


Ekleme Tarihi
10.03.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü
Link: Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Ortak Akıl ve Güç Birliği toplantısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız