Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Kuzey İrlanda’da Bruselloz salgını vakaları azalıyor

Kuzey İrlanda Tarım Bakanı Michelle O’Neill, Brusellozla ilgili hastalık insidansının 1900’lardan bu yana en düşük seviyede görüldüğünü gösteren son dönem istatistiklerinin umut verici olduğunu söyledi.
 
O’Neill, “Kuzeydeki üretici birliklerinin ve Bakanlığımızın ortak çabaları ile bu zor dönemde önemli gelişmeler kaydettik. Büyük çoğunluğu olumlu ve yapıcı bir şekilde çalışan üreticilere ve bu hastalığı eradike etmek için yardımcı olan veterinerlik ekibime teşekkür etmek istiyorum. Hükümet Programı’nda Brusellozu azaltmaya ilişkin onaylanan yıllık sürü insidansını 2014’e kadar sıfıra düşürmek hedefini başarmak amacıyla ilerliyoruz.” dedi. Bu kapsamda, hastalığın sürü içerisinde bulunmasına kasti olarak neden olan veya herhangi bir yasa dışı faaliyette bulunan kişilerin tamamının tazminatları kesilecek ve yasal gerekliliğin tümü uygulanacak.

Azalan eğilime rağmen rehavete kapılmaya karşı uyarıda bulunan Bakan O’Neill, Brusellozun sığırlarda aylarca hatta yıllarca sessizce devam edebildiğinin bilindiğine ve aniden ortaya çıkarak yayılabileceğine dikkat çekti. “Ben, veterinerlik ve uygulamadaki arkadaşlarım, Bruselloz ile enfekte olmuş materyallerin hâlâ ülkenin bir yerlerinde olabileceği konusunda endişeleniyoruz.” diyen O’Neill, şu an mevcut olan az sayıdaki salgından her birinin, kaynağına ulaşılıncaya kadar araştırıldığını ve Brucella bakterisinin şuş çeşidinin 2000 yılına kadar dönülerek diğer tüm salgınlarla kıyaslandığını ve süreç boyunca her noktadaki sığırlardan DNA materyali toplandığını söyledi.

Bakan, gelecek birkaç yıl için sürü bakıcılarının, veterinerlik ofislerinin kendileri için gerekli gördükleri analiz programlarına bağlı kalmalarının hayati öneme sahip olduğunu söyledi ve ekledi: “Çiftçilerin, sığırlardaki her yavru atması vakasını yerel ofislerine bildirmesi, olağanüstü öneme sahip. Biz de aynı zamanda toplanan sütü ve sığır mezbahalarını izlemeye devam edeceğiz. Bu çalışmaların hepsinin birleşimi, bu hastalığın son kalıntılarını da bulmamıza olanak tanıyacak.”

O’Neill sözlerini, “Eradikasyonu sağladığımız ve AB Komisyonu’nun ‘Resmi Olarak Brusellozdan Ari’ statümüzü tanımasını garantilediğimiz zaman, brusellozun çerçevesini küçültmemiz mümkün olacak. Hareket öncesi analiz aşamalı olarak durdurulacak ve sürü testleri önemli ölçüde azaltılacak. Bu endüstrinin tümü için fayda sağlayacaktır. O günün er ya da geç gelmesini umuyoruz.” diyerek tamamladı.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
11.03.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Kuzey İrlanda da Bruselloz salgını vakaları azalıyor
Link: Kuzey İrlanda’da Bruselloz salgını vakaları azalıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız