Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Malatya, kayısıdan 10 yıl sonra 700 milyon dolarlık gelir hedefliyor

MALATYA (CİHAN)- Malatya İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Bayram Murat Asma, gelecek 10 yılda kayısıdan elde edilen gelirin 700 milyon dolara, ihracatın ise 140 bin tona çıkması gerektiğini söyledi.


        Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Malatya'da kayısı zararlıları konulu panel düzenlendi. Malatya Ziraat Odası Başkanlığı, Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ve İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin de destek verdiği panelde üreticilere kayısı zararlıları ile mücadele konusu anlatılarak mücadele yöntemlerine dikkat çekildi.

        İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Ramazan Aytekin, burada yaptığı konuşmada, zirai mücadelenin önemine değinerek, “1995'ten bu yana Malatya'da kayısı entegre mücadele projesinin yürütülüyor. İnsan sağlığı ve çevreyi dikkate alarak sürdürülebilir tarımın yaygınlaştırılmasına çalışıyoruz.” dedi.

        İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Bayram Murat Asma, Malatya'nın dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 60’ını, kuru kayısı ihtiyacının ise yüzde 85'ini sağladığını ifade etti. 2011 yılında 90 bin ton kuru kayısı ihraç ederek 365 milyon dolar girdi sağlandığını anlatan Asma, kentin en önemli gelir kaynağından elde edilen gelirin yeterli olmadığını anlattı.

        Gelecek 10 yılda kayısıdan elde edilen yıllık gelirin 700 milyon dolara, ihracatın ise 140 bin tona çıkması gerektiğini vurgulayan Asma, bu hedeflere ulaşılması için izlenecek yol haritasını şöyle anlattı:

        “Öncelikle fındık gibi tanıtım çalışması yapılarak tüketimin teşvik edilmesi gerekir. Kayısını pazarlaması konusunda bilimsel araştırmalar yapılmasına ihtiyaç var. Birçok ürünün yapımında kullanılacak olan kayısı pulpu konservesi üretimi yapılmalı. Kayısı ürünü skalası genişletilmelidir. Malatya’da kayısıyla uğraşan çeşitli kuruluşlar var fakat bunlar arasında işbirliğini sağlayacak, ileriye yönelik kayısı stratejik planını yapacak, kayısı konusunda yapılacak araştırmaları yönlendirecek, bir organizasyona ihtiyaç vardır. Kısacası kayısının bir sahibe ihtiyacı var. İşte bu düşünce ile 'Ulusal Kayısı Konseyi' kurulması planlanmış fakat her nedense yürürlüğe girmemiştir.”

Ekleme Tarihi
14.03.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Malatya, kayısıdan 10 yıl sonra 700 milyon dolarlık gelir hedefliyor
Link: Malatya, kayısıdan 10 yıl sonra 700 milyon dolarlık gelir hedefliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız