Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Çilek Üreticisinin Keyfi Yerinde

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi olan çileğin önemli üretim merkezlerinden birisi olan Silifke ilçesinde, üretici yüksek rekolte ve kaliteli ürün sayesinde artması beklenen ihracat nedeniyle sezona Umutlu bakıyor.


Silifke Ziraat Odası Meclis Başkanı ve çilek üreticisi Durhasan Akarca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kokusu ve lezzetiyle reçelden, kozmetik sektörüne kadar geniş bir alanda kullanılan çileğin, geçtiğimiz yıl Silifke'de 10 bin dönüm alanda ekilerek, 80 bin ton üretiminin yapıldığını söyledi.

Rekoltenin 20 bin tonunu Moldova, Ukrayna, Romanya, Rusya, Polonya, Macaristan, Irak ve İran'a ihraç ettiklerini anlatan Akarca, geçen yıl rakamlardan ve elde edilen gelirden memnun olan üreticinin bu yıl ise geleceğe daha Umutlu baktığını vurguladı.

İlçedeki hasat çalışmaların sürdüğüne işaret eden Akarca, şöyle devam etti:

"Hasat şu an için örtü altında sürüyor. Ama önümüzdeki 1-2 haftaya kadar açıktaki ürünler de hasat edilmeye başlanacak. Hasat edilen ürünlere baktığımız zaman çileğimizin bu yıl daha kaliteli olacağını düşünüyoruz. Çünkü son bir kaç yıldır sürdürülen bilimsel çalışmalar yavaş yavaş sonuç vermeye başlıyor. Bu yıl geçen yıldan daha fazla rekolte beklerken, üretimimizin yüzde 40'a yakınını ihracatta değerlendirmeyi hedefliyoruz. Çünkü bu yıl gerçekleştirdiğimiz ilk ihraç ürünlerini teslim alan müşterilerimizden olumlu yanıtlar alıyoruz."

Bugünlerde çileğin 3 ile 4 TL arasından bahçedeyken alıcı bulduğuna dikkati çeken Akarca, üreticilerin memnun olduğunu ürünün bu fiyatlardan sezon sonuna kadar alıcı bulması halinde üreticinin "altın dönemini" yaşayacağını kaydetti.

Silifke çileğinin aroması ve lezzetiyle dikkatleri çektiğini dile getiren Akarca, "Bizim ürünlerimizin namı artık Türkiye sınırlarını aştı. Artık ihracat yaptığımız birçok ülkede Silifke çileğinin çok önemli bir marka değeri var. Bu yüzden marka değerimizin artık cebe katkı sağlayacağı bir döneme giriyoruz" diye konuştu.

-Hasat döneminde ilçede yoğunluk artıyor-

Akarca, ürünün kaliteli ve iri olmasının Silifke çileği için fark yarattığını belirterek, hasadı yapılan ürünlerde kimyasal ilaç kalıntısı olup olmadığının laboratuvar ortamında sıkı bir şekilde denetlendiğini vurguladı.

Çilek üretiminin ilçeye önemli katkısının olduğunu ve çok sayıda kişinin bu işten geçimini sağladığının altını çizen Akarca, "İlçede yaklaşık 3 bin aile çilek işiyle uğraşıyor. Çoğunluğu kadınlardan oluşan 10 bin kişi ise çilek tarımı sayesinde iş imkanı buluyor. Hasat döneminde Şanlıurfa, Diyarbakır ve Kahramanmaraş'tan gelen işçiler de ilçede istihdam ediliyor" dedi.

- MERSİN - (AA)

Ekleme Tarihi
14.03.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Çilek Üreticisinin Keyfi Yerinde, çilek, silifke
Link: Çilek Üreticisinin Keyfi Yerinde




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız