Buğdayın vitaminli kısmı artık hayvan yemi olmayacak
Ekmekle ilgili kriterleri yeniden belirleyerek bir tebliğ yayınlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hazırladığı tebliğ ile vitamin açısından da zengin olan ‘Tam Buğday Ekmeği’nin yaygınlaştırılması için kolları sıvadı. Tam buğday ekmeğinin yaygınlaştırılmasıyla Bakanlık, şeker ve obeziteyle mücadele etmeyi amaçlıyor.
Bakanlığın bu kararına istinaden tam buğday ekmeğinin yaygınlaştırılması konusunda ilk adımı Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası attı.
Bakanlığın kararından öncede tam buğday ekmeği üretimi yapan Ankara Halk Ekmek Fabrikası, geçtiğimiz günlerde kanaat önderlerini bir araya toplayarak tam buğday ekmeğinin nasıl yaygınlaştırılabileceği sorusuna cevap aradı.
Peki, tam buğday ekmeğinin yaygınlaştırılması neden bu kadar önemli?
İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu vitaminlerin büyük çoğunluğunun yer aldığı buğdayın kabuk kısmı, bugüne kadar hayvan yemi olarak kullanılmak üzere ayrılıyordu. Oysa hayvan yemine ayrılan buğdayın kabuk kısmı demir, çinko, folik asik, B1, B2 B12 ve B13 açısından oldukça zengin.
‘Köylü Güzeli’ adını verdiklerini Tam Buğday Ekmeği ile Beyaz Ekmek arasındaki farkları anlatan İlkbahar, kaliteli ekmek seçimi hakkında da bilgi verdi.
Tam buğday ekmeği ile beyaz ekmek arasındaki fiyat farkı da oldukça cüzi. 10 kuruşluk bir fiyat farkının olduğu beyaz ekmek 40 kuruşa satılırken, tam buğday ekmeği ise 50 kuruşa satılıyor. |