Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Aydın'ın Zeytinyağında, Kalite ve Marka Arayışı Sürüyor


Türkiye de zeytin ve zeytinyağı üretiminde ilk sırada yeralan Aydın'da, yüksek kalitede standart ürün elde edilmesi ve kente özgü marka oluşturulması için çalışma başlatıldığı bildirildi.


Aydın İl Genel Meclis Başkanı Hayri Güleç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il genelinde 151 bin 936 hektar Zeytinlik alanın olduğunu ve 24 bin ailenin zeytin üretimi ile uğraştığını söyledi.

Aydın'da 156 adet zeytinyağı sıkım tesisi, 44 adet dolum tesisi, 62 adet de sofralık zeytin tesisi bulunduğunu belirten Güleç, İl Genel Meclisi Tarım Orman ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Kenan Tabak'ın hazırladığı zeytin ve zeytinyağı raporunun il genel meclisinde kabul edildiğini belirttti.

Verilere göre zeytin üretiminin Ege Bölgesi'nde yüzde 55, Marmara Bölgesi'nde yüzde 27, Akdeniz bölgesi yüzde 14 ve diğer bölgelerde de yüzde 4 oranında yetiştirildiğini belirten Güleç, Aydın'ın zeytin ağacı sayısı ve zeytin ve zeytinyağı üretiminde Ege Bölgesi'nde ilk sırada yeraldığını kaydetti.

Zeytinyağı üretiminde kalite kayıplarına neden olan üretim, hasat ve depolama hatalarına da değinen Güleç, şunları kaydetti:

"İlimiz genelinde yüksek kalitede standart ürün elde edilmesi planlı hasat, planlı sıkım yönteminin tesis edilmesi ile mümkün olacaktır. Bu yönde de çalışmalar başlatıldı. Üreticinin girdi maliyetleri yüksek olması nedeniyle sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu yöndeki sıkıntıların giderilmesi için mutlaka maliyetlerin düşürülmesi yönünde devlet desteğine ihtiyaç var. Üretilen yağların uygun koşullarda stoklanabilmesi için lisanslı depoculuk şartlarına uygun tesislerin kurulması yönünde de çalışmalar sürüyor. Amaç pazarlamada dökme yağ satışına yasak getirilerek, Aydın'a özgü marka oluşturmaktır."

- AYDIN - (AA)

Ekleme Tarihi
14.03.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Aydın da Zeytinyağında, Kalite ve Marka Arayışı Sürüyor
Link: Aydın'ın Zeytinyağında, Kalite ve Marka Arayışı Sürüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız