Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Konya 10. Tarım, Hayvancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı açıldı 

Konya 10. Uluslararası Tarım, Hayvancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı açıldı -Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: ''Tarımda dünyanın 190 ülkesi arasında Türkiye, artık 11 değil, 7. sırada. Avrupa'nın 4 ülkesini geçtik. Fransa, İtalya, İspanya ve Rusya'yı geçtik. Önümüzde Çin, Hindistan, Brezilya, ABD ve Endonezya gibi büyük kıta ülkeleri kaldı'' -Dışişleri Bakanı Davutoğlu: ''Eğer bir grup, seçilmiş gibi görünen insan, 5 yıldızlı otellerde büyük bir gıda israfı yaparken, Sayın Başbakanımızla gittiğimiz Somali'de, o küçücük çocuklar, bir damla su bulamadığı için susuzluktan, bir parça ekmek bulamadığı için gıdasızlıktan ölüyorlarsa bunun sorgulanması lazım. Bütün ülkelerin her şeyden önce bir tarım kültürü geliştirmesi lazım''

KONYA (A.A) - Konya 10. Uluslararası Tarım, Hayvancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun katılımlarıyla açıldı.

     Bakan Eker, açılışta yaptığı konuşmada, fuarların, dünyada geliştirilen en son teknolojilerin, yeni bilgilerin, ekipmanların ve makinelerin çiftçiyle buluştuğu etkinlikler olduğunu söyledi.
 
     Bu nedenle bir fuara yüksek bir katılımın olmasının, çok sayıda firmanın gelmesinin, çok sayıda ürünün sergilenmesinin o sektöre ilişkin olumlu işaretler olduğunu dile getiren Eker, Konya'daki tarım fuarının da bu manada Türkiye'nin en büyük fuarlarından biri olduğunu vurguladı.
 
     Eker, 30 ülkeden yüzlerce firmanın iştirak ettiği fuarın, Türk tarım ve hayvancılık sektörü açısından son derece önemli olduğunu belirtti.
 
     Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun fuara katılmasının da önemli olduğunu ifade eden Eker, ''Dışişleri Bakanları eskiden fraklarla anılır, bir takım resepsiyonlarda görülürdü. Ancak AK Parti ile bu değişti. AK Parti Hükümetinin Dışişleri Bakanı çiftçilerle, vatandaşla birlikte oluyor ve sektörün gelişmelerini izliyor'' dedi.

     Dünyada uluslararası ilişkilerde gıda ve tarımın stratejik bir sektör haline geldiğine dikkati çeken Eker, şunları kaydetti:

     ''Biz iktidara geldiğimizde 24 milyon hektar arazide tarım yapılıyordu. 7,5 milyon vatandaşımız bu arazileri işliyordu. Bundan evvelki hasılat 23 milyar dolardı. Türkiye tarım sektörü Avrupa'da dördüncü, dünyada onbirinci sıradaydı. Bugün, çalışkan, fedakar, gayretli Türk çiftçisinin ve sektörün tüm paydaşlarının katkısıyla (aynı alanda üretim yapıyoruz, alanımız aynı, büyümedi, daha az sayıda insan çalışıyor) elde ettiğimiz hasıla 62 milyar dolara çıktı. Tarımda dünyanın 190 ülkesi arasında Türkiye, artık 11 değil, 7. sırada. Avrupa'nın 4 ülkesini geçtik. Fransa, İtalya, İspanya ve Rusya'yı geçtik. Önümüzde Çin, Hindistan, Brezilya, ABD ve Endonezya gibi büyük kıta ülkeleri kaldı. Biz verimliliğimizi artırıyoruz, artıracağız ve Türkiye'yi daha verimli üretim yapabilecek noktaya taşıyacağız.''

    
     -Konya'daki gelişmeler-
    
     Konya'da tarım alanında önemli gelişmeler yaşandığını söyleyen Eker, ''2011 yılında Konya çiftçisinin cebine konan para 435 milyon Türk lirası. Bunun önemli bir kısmı hayvancılık, hububat üretimi ve diğer tarımla ilgi destekler. Biz Hükümete geldiğimizde tarımsal kredi faizleri, ticari kredi faizleri ile aynıydı. Yüzde 59'du. Konya çiftçisi yüzde 59 ile kredi alıyordu. 2002 yılında Konya çiftçisinin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'nden yüzde 59 faizle toplam kullanabildiği kredi miktarı sadece 20 milyon lira. Bunun geriye dönüş oranı sadece yüzde 29. Yani çifti, 100 lira aldığı kredinin 29 lirasını ödeyebilecek durumdaydı'' diye konuştu.
 
     2011 yılında ise Konya çiftçisinin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi'nden yaklaşık 1 milyar lira kredi kullandığını anlatan Eker, şöyle devam etti:
 
     ''Niye, biz faizi genel olarak yüzde 5'e indirdik. Ama hayvancılık, damla sulama gibi uygulamalarda faizi sıfırladık. Bu alınan bir milyar kredinin geriye dönüşü yüzde 29 falan değil, tam tamına yüzde 99. Yani Konyalı çiftçi 2011 yılında sıfır faizle veya yüzde 5 faizle yaklaşık 1 milyar kredi kullanıyor, bunun yüzde 99'unu teslim ediyor. Demek ki kredi doğru işte kullanıldı, kazanç yapıldı ve ödendi. Konya için projelerimiz var. Konya'da Organize Seracılık Bölgesi ve Organize Hayvancılık Bölgesi kuruyoruz. Yine tohum sertifikasyonu ile ilgili daha önce özel sektör Ankara'da sertifika alıyordu. Artık Konya'ya özel akreditasyon var. Biz Konya'da bir şey daha yaptık. Kuraklık Test Merkezi'ni kurduk. Dünyada Avustralya'da ve ABD'de var, üçüncüsünü Konya'da kurduk. KOP kapsamında 650 bin hektar alanda toplulaştırma yapılıyor.''
 
     160 bin makine ekipman projesine yüzde 50 hibe desteği verdiklerini anlatan Eker, Konya'da 5 bin 165 projenin bu hibelerden istifade ettiğini dile getirdi.
 
     Konya'da yüzde 50 hibe desteği verdikleri projelerde 2 bin kişinin çalıştığına işaret eden Eker, bunun önemli bir rakam olduğunu vurguladı.
 
     Konyalı çiftçilere, ''Arkadaşlar limitiniz yok'' diye seslenen Eker, ''Sanayici, müteşebbis, ziraat odası, kooperatif, projeyi getirin, yüzde 50 hibe. Konyalı sanayicinin, müteşebbisin önünde çok büyük bir yatırım fırsatı var'' dedi.

     Eker, Hükümet olarak tarım ve gıdaya özel önem verdiklerini bildirerek, ''Türkiye 74 milyon insanını besliyor, 30 milyon turistin karnını doyuruyor, 15 milyar 300 milyon dolar tarım ve gıda maddesi ihraç ediyor. Türkiye, tarım ve gıdada net ihracatçıdır'' diye konuştu.

    
     -Bakan Davutoğlu-
    
     Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da dünyada insanlık tarihi boyunca en stratejik alanın tarım ve gıda olduğunu söyledi.
 
     Her şeyin ertelenebileceğini ifade eden Davutoğlu, ''Ancak bir şeyi ihmal edemezsiniz. O da evlatlarınıza nesillerinize yedireceğiniz gıdadır. Bugün Somali'deki kardeşlerimiz gıdasızlıktan ızdırap çekmektedir'' dedi.
 
     Bir milletin başının dik ve itibar sahibi olması için kendi nesillerini en iyi şekilde gıda ile beslemesi gerektiğini anlatan Davutoğlu, ''Eğer biz de herhangi bir şekilde başka milletlere muhtaç olsaydık hiçbir yerde başımız dik dolaşamazdık. Onun için Sayın Tarım Bakanımıza ülkemiz adına teşekkür borçluyum. Bu stratejik önemi gördüğü için. Dünyada 11. sıradan 7. sıraya getiren çok kapsamlı bir stratejik plan gerçekleştirdiler, kendisine ve ekibine teşekkür ediyorum'' diye konuştu.
 
     Coğrafyayı değerlendirenin stratejik akıl olduğunu, onun planlamasını yapanın da insan unsuru olduğunu dile getiren Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

     ''Ülkemiz geliştikçe 7. sıradan inşallah çok kısa sürede 5, sonra 4. sıraya yükselecek. 2023 hedefimiz dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek. Tarımda zaten ilk 10'a girdik, herhalde şimdiki hedefimiz ilk 5'e girmek. Bizim bereketli topraklarımız, köklü bir geleneğimiz ve çalışkan insanlarımız var. Burada Konya'nın tarım sektöründe oynadığı rolü hepimiz takdir ederiz.''

     Davutoğlu, gübre, tohum ve makine sanayine kadar tarımı ilgilendiren ne kadar mesele varsa hepsini kapsaması açısından fuarın önemli olduğunu vurgulayarak, böylesine kapsamlı bir fuarı gerçekleştirenlere teşekkür etti.

    
     -Somali'ye yapılan seyahat-
    
     Konya'nın bunu hak ettiğini dile getiren Bakan Ahmet Davutoğlu, şunları söyledi:
 
     ''Konya'dan sadece büyük bir tarım ekonomisi değil, insanlığa yol açacak bir tarım kültürü açacağız. Bu tarım kültürüne insanlığın ihtiyacı var. Paylaşabilen bir tarım kültürü olmadan insanlık açlık tehlikesi karşısında çaresiz kalır. Eğer bir grup, seçilmiş gibi görünen insan, 5 yıldızlı otellerde büyük bir gıda israfı yaparken, Sayın Başbakanımızla gittiğimiz Somali'de, o küçücük çocuklar, bir damla su bulamadığı için susuzluktan, bir parça ekmek bulamadığı için gıdasızlıktan ölüyorlarsa, bunun sorgulanması lazım. Bütün ülkelerin her şeyden önce bir tarım kültürü geliştirmesi lazım. Hamdolsun bizde bu kültür var. Sayın Başbakanımızın Somali'ye yaptığı o seyahat, bu yüzyılın belki de en önemli seyahatlerinden biriydi. Çünkü bir çıkar için yapılmadı. Sadece ve sadece bir Ramazan günü o insanlarla kader birliği ve ekmeği paylaşmak için yapıldı. Sizinle bir hususu paylaşacağım. Büyük onur duyarak paylaştığım bir husus. Londra'da uluslararası Somali toplantısı gerçekleştirildi. Çok güzel sözler söylendi. Onun haricinde yapılan sivil toplum kuruluşları toplantısında, Somali diasporasından birkaç kişi ayağa kalktı ve şunları söyledi: 'Sizler sadece toplantı yapıyorsunuz ama Türk kardeşlerimiz şu anda ekmeklerini, aşlarını oradaki insanlarla paylaşıyor.' 6 ay önce Somali'deki kardeşlerimize ne söz verildiyse 6 ay içinde yapıldı.''
 
     Somali'ye Büyükelçilik açıldığını, THY'nin sefer başlattığını, 4 hastane yapıldığını ve gıda yardımı gerçekleştirildiğini dile getiren Davutoğlu, ''Vicdanınız olabilir ama stokunuz yoksa sadece ağlarsınız. Ama stokunuz var, vicdanınız yoksa spekülasyon, manipülasyon yaparsınız. Bazılarının yaptığı gibi, vicdan edebiyatı yaparsınız. Stokunuz ve vicdanınız varsa aç ülkelerin umudu olursunuz. Bizim hem vicdanımız, hem de alın teri ile üreten çiftçilerimiz sayesinde büyük bir tarım stokumuz var'' şeklinde konuştu.
 
     Konuşmaların ardından Eker, Davutoğlu ve diğer ilgililer fuarın açılış kurdelesini kesti.

     Bakanlar, daha sonra stantları gezdi.


Ekleme Tarihi
14.03.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: 10. Konya Tarım, Hayvancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı açıldı
Link: 10. Konya Tarım, Hayvancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı açıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız