Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Kekik tarlalarına tekrar tütün dikilmeye başlandı

 
 DENİZLİ - Denizli’nin Çal ilçesi Ziraat Odası Başkanı Ömer Ayhancı, özel tütün şirketlerinin çiftçilere teşvik ve avansıyla kekik tarlalarına tütün dikilmeye başlandığını söyledi.
 
Türkiye’de kekik üretiminde Denizli’nin yüzde 80’lik paya sahip olduğunu ifade eden Ayhancı, “Kekik üretimi, tütünün kotaya bağlanması ve üretimin kısıtlanmasıyla alternatif ürün olarak başlamıştı. Kekik fiyatları 2007 yılında 2,50 TL ile başladı, 10 TL’ye kadar çıktı. Bununla birlikte kekik üretimi artış gösterdi. 1 dekardan yaklaşık 120-130 kg. kekik üretiliyor.” diye konuştu.

Özel tütün şirketlerinin, tütün üretecek çiftçilere kilosu 12 liradan alım garantisi verdiğini vurgulayan Ayhancı, “Tütün üretecek olanlara, avans adı altında para dağıtılıyor. Bölgemizde 1 dekarda 80-90 kg. tütün üretilmektedir. Tütünün, üretici tarafından iyi sonuç olsa da kendine alternatif olarak gelen kekik üretimini etkileyeceği muhtemeldir.” şeklinde konuştu.

Kekiğin Denizli ve Türkiye’de stratejik ürün olduğunu, üretiminin azalmaması için üreticisine yağlı tohumlarda ve yem bitkisinde olduğu gibi destekleme yapılarak cazip hale getirilmesi gerektiğini belirten Ayhancı, şunları kaydetti: “Kekik, yedi yıllık bir bitkidir. Sökülüp tekrar dikilmeye geçilmesi iki üç yıla mal olacaktır. Aynı zamanda tarım üretim programı olmayan ülkemizde tütün üreticisi de iki üç yıl sonra daha önceki yıllarda olduğu gibi üretim artışından dolayı zarara uğrayacaktır.”

Ekleme Tarihi
17.03.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Kekik tarlalarına tekrar tütün dikilmeye başlandı
Link: Kekik tarlalarına tekrar tütün dikilmeye başlandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız