Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Kestanenin Coğrafi İşareti Alan Aydın Liderliğini Sürdürdü, kestane 

KESTANENİN COĞRAFİ İŞARETİ ALAN AYDIN LİDERLİĞİNİ SÜRDÜRDÜ

AYDIN (İHA) - “Aydın Kestanesi” coğrafi işaretinin alınmasının ardından Aydın’ın kestane üretimindeki liderliği tescillenmiş oldu.


Toplam alanının yüzde 47,5’inde tarımsal üretim yapılan Aydın, incir ve zeytin bölgesi olarak tanınsa da kestane üretim miktarı açısından Türkiye’de birinci sırada yer alıyor.
 
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin Ertan, üretiminden söz edildiğinde çoğu kişinin aklına Bursa İli gelse de en fazla kestane üretimi ve ağaç varlığının Aydın’da olduğunu açıkladı. Bursa’daki kestaneliklerin özellikle ‘Kestane Kanseri’ adı verilen önemli bir hastalık nedeniyle kuruyup azalmasının kestane şekeri ile ünlü bu şehri, insanların kestane cenneti olarak bilmesini önlemediğini kaydeden Ertan, Bursa’nın kestane üretiminde Aydın, İzmir, Sinop, Kastamonu, Bartın, Kütahya, Manisa, Zonguldak ve Balıkesir’den sonra geldiğine dikkat çekerek, “Ülkemizde en fazla kestane üretiminin yapıldığı Aydın İli’nde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kayıtlarına göre 2009 yılında 19 bin ton kestane üretilmiştir. Bu değer, Türkiye’de üretilen toplam kestane miktarının yaklaşık yüzde 31’i kadardır. Türkiye’de son 9 yılda kestane üretim alanları 35 bin 100 hektardan 39 bin 40 hektara; üretim miktarı ise 47 bin tondan, 61 bin 697 tona ulaşmıştır. Yıldan yıla üretim alanında ve miktarında değişim meydana gelse de Aydın üretimde ilk sırayı almayı her zaman başarmıştır. Bu değer aynı zamanda Aydın’ın dünya kestane üretiminin yüzde 1,34’ünü sağladığının bir göstergesidir. Aydın’da 6 bin 446 hektar alandan elde edilen 19 bin 52 tonluk kestane üretiminin yüzde 83,12’si Nazilli, Sultanhisar ve Köşk ilçelerinden elde edilmekte olup bu bölgede genellikle kapama kestane bahçeleri bulunmaktadır” dedi.

“AYDIN KESTANESİ” COĞRAFİ İŞARETİ ALINDI

Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin Ertan, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesinin kestane ile ilgili olarak ıslah, çoğaltma, biyoloji ve fizyoloji, bitki koruma gibi birçok bilimsel çalışmanın yanına “Aydın kestanesi” coğrafi işaret tescilinin alınması sürecini de eklediğini bildirdi.

Erten; Aydın Ticaret Borsası’nın girişimiyle Adnan Menderes Üniversitesi Sınai Haklar Destek Birimi ile Aydın Ticaret Borsası işbirliği ve Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü desteği ile “Aydın Kestanesi”ne 24 Kasım 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak “Aydın Kestanesi” menşe adı olarak coğrafi işareti alındığı sözlerine ekledi. 

Ekleme Tarihi
17.03.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Kestanenin Coğrafi İşareti Alan Aydın Liderliğini Sürdürdü
Link: Kestanenin Coğrafi İşareti Alan Aydın Liderliğini Sürdürdü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız