Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

''2. Ulusal Pamuk Zirvesi'' -Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç: -''Cumhuriyet tarihinin en büyük projeleri arasında olan GAP, eylem planıyla birlikte özellikle sulama alanında önemli bir ivme kazanmıştır'' -ŞTB Başkanı Kaya: ''GAP Eylem Planı çerçevesinde açılacak sulama alanı 1 milyon 61 bin 571 hektardır. Tüm Türkiye'de pamuk ekim alanının 480 bin 650 hektar olduğu dikkate alınırsa sulanan alanın önemi daha da iyi anlaşılacaktır. En iyimser tahminle pamuk üretimimizin ikiye katlanacağı açıktır''

ŞANLIURFA (A.A) - Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Cumhuriyet tarihinin en büyük projeleri arasında olan GAP'ın, eylem planıyla birlikte özellikle sulama alanında önemli bir ivme kazandığını bildirdi.

     Güvenç, Ulusal Pamuk Konseyince Dedeman Otel'de düzenlenen, ''Türkiye'de Pamuk Üretiminin Geleceği'' konulu, ''2. Ulusal Pamuk Zirvesi''nin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin toplam pamuk üretiminin üçte birinden fazlasının Şanlıurfa'dan karşılandığını belirtti.

     Bölgede halen birçok pamuk çiftçisinin geleneksel üretim yaptığına aktaran Vali Güvenç, artık çiftçilerin bu anlayıştan ziyade farklı ülke ve kentlerle işbirliği yaparak modern yöntemlerle üretim yapması gerektiğini ifade etti.

     GAP Eylem Planı çerçevesinde yürüyen çalışmalara da değinen Güvenç, ''GAP bölgesinde toplam sulanan alan Türkiye'nin yüzde 20'sini oluşturuyor. GAP'ın tamamlanmasıyla 1 milyon 980 bin hektar birinci sınıf taban araziyi sulama imkanına kavuşacağız. Cumhuriyet tarihinin en büyük projeleri arasında olan GAP, eylem planıyla birlikte özellikle sulama alanında önemli bir ivme kazanmıştır. Yıl sonu itibariyle sulamaya hazır hale gelecek arazi miktarımız 211 bin 75 hektar alandır'' diye konuştu.
 
     Atatürk Barajı'nın ve GAP tünellerinin devasa büyüklükte olduğuna işaret eden Celalettin Güvenç, bu projelerinin dünyanın birçok ülkesinin yüz ölçümünden daha büyük bir alanda uygulandığına dikkati çekti.

     AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu da konuşmasında pamuk üreticilerine ellerinden geldiğince destek olmaya çalıştıklarını anlattı. Uslu, çiftçiye verilecek desteklerin daha da artırılması için çaba gösterdiklerini kaydetti.

    
     -Pamuk üretimi
    
     Açılış konuşmalarının ardından geçilen zirvenin ilk oturumunda Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı (ŞTB) Mehmet Kaya, ''Şanlıurfa özelinde GAP bölgesinin pamuk sorunları'' konulu sunum yaptı.
 
     Kaya, Türkiye pamuk üretiminin son yıllarda gerilediğini belirterek, ''Bu düşüşün çok daha dramatik olmasını GAP bölgesindeki üretim artışı engellemiştir'' dedi.

     2010 - 2011 yılları arasında Şanlıurfa'nın, Türkiye'deki lif pamuğun (balya) üretiminin yüzde 40.1'ini gerçekleştirdiğini anlatan Kaya, bu artışa rağmen Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre aynı dönemde 729 bin ton pamuk ithal edildiğini kaydetti.
 
     GAP Eylem Planının tamamen hayata geçirilmesiyle Türkiye'deki pamuk üretiminin artacağına inandıklarını anlatan Kaya, şöyle devam etti:

     ''GAP Eylem Planı çerçevesinde açılacak sulama alanı 1 milyon 61 bin 571 hektardır. Tüm Türkiye'de pamuk ekim alanının 480 bin 650 hektar olduğu dikkate alınırsa, sulanan alanın önemi daha da iyi anlaşılacaktır. En iyimser tahminle pamuk üretimimizin ikiye katlanacağı açıktır. Dünya piyasasında rekabet edebilmek için kalite hedef olmalı. Üretimde kalite, işlemede kalite, depolamada kalite, yani pamuk tohumu tarlaya atıldıktan ta ki örmeye ve kumaş yapımına kadar hep kalite ön planda olmalı. Pamukta istenilen düzeye ulaşabilmek için üreticiden iplikçiye varıncaya kadar var olan sorunların çözüme kavuşturulması gerekir.''

     Gün boyu devam edecek zirvenin ikinci oturumda, ''Türkiye pamuk sektörü, Türkiye ve dünyada pamuk ve pamuklu tekstil durumu'', üçüncü oturumda ''Türkiye pamuk üretiminde gelişmeler ve sürdürülebilirlik ile pamuk üretiminin sıkıntıları ve çözüm önerileri'' görüşülecek.

     Zirvenin son oturumunda ise ''Ulusal pamuk üretimi ve politikaları'' ile ''Türkiye tekstil ve konfeksiyon dış ticareti'' konuları ele alınacak.

     Zirve, Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz'ün değerlendirme ve kapanış konuşmasının ardından yarın yapılacak inceleme gezisiyle sona erecek.

     Zirvenin açılışına AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman, ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Mustafa Kölmek, Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz ile meslek odalarının temsilcileri katıldı.


Ekleme Tarihi
18.03.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: 2. Ulusal Pamuk Zirvesi
Link: ''2. Ulusal Pamuk Zirvesi''




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız