Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Avrupa’ya çupra ve levrek Türkiye 

Avrupa’ya çupra ve levrek Türkiye'den gidiyor

ANKARA (CİHAN)- Türkiye son 10 yılda balık ihracatını yaklaşık 3 kat arttırdı. Alabalık üretiminde Avrupa birinciliğine yükselen Türkiye, Avrupa’nın çupra ve levrek ihtiyacının yüzde 25’ini karşılıyor.


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın uyguladığı politikalar sonucu balıkçılık sektörü hızlı bir gelişme trendi yakaladı. Bakanlık tarafından ilk kez 2003 yılında destekleme kapsamına alınan su ürünleri yetiştiriciliğine 2011 yılında 181 milyon lira ödeme yapıldı. Son 10 yılda ise balıkçılığa verilen destek toplamda 737 milyon lira olarak gerçekleşti.

Dünyada su ürünleri üretiminde en fazla büyüyen 3. ülke olan Türkiye’nin, 2002 yılında 61 bin 165 ton olan su ürünleri üretimi, 2011 yılında yaklaşık yüzde 202 artarak 185 bin tona yükseldi. Türkiye'de halen tatlı su balığı üreten toplam 197 bin 2 ton kapasiteli bin 720 adet, deniz balığı üreten toplam 174 bin 521 ton kapasiteli 368 adet işletme faaliyet gösteriyor. Ayrıca, gerekli izinleri almış 59 bin 957 ton kapasiteli 279 adet işletme ise yakın bir zamanda üretim faaliyetlerine başlayacak.

FAO verilerine göre Türkiye, Avrupa çipura-levrek pazarında yüzde 25’lik paya ulaştı. Alabalık üretiminde AB ülkeleri arasında ilk sırada yer alan Türkiye, su ürünleri yetiştiriciliğinde ise 5. sırada. 2002-2011 yıllarında su ürünleri ihracatında da rekor artışlar kaydedildi. Bu dönemde ihracat yaklaşık yüzde 264 artarak 448 milyon dolara yükseldi. İhracatın yüzde 80’i ise AB ülkelerine yapılıyor.

‘ÇEVRE DOSTU’ ÜRETİM TEKNİKLERİ

Su ürünleri yetiştiriciliğinde 'çevre dostu' üretim tekniklerinin kullanılması bakanlığın öncelikleri arasında yer alıyor. Bu kapsamda 2007 yılından itibaren 'Ülkesel Deniz Balıkları Yetiştiriciliğini Geliştirme Programı' uygulanıyor. Programa göre kıyılara yakın kurulacak olan su ürünleri işletmelerinin, kıyıdan en az 1.111 metre uzaklık, 30 metre derinlik ve en az 0.1 m/sn akıntı hızına sahip olması gerekiyor. Bu işletmelerin çevresel etkileri ise bakanlık tarafından yakından izleniyor.

Dünyada yaygın olarak kullanılan yapay resifleri Türkiye’de de yaygınlaştırmak amacıyla, bakanlık tarafından 'Su Ürünleri Kaynaklarının Yapay Resifler ile Korunması ve Geliştirilmesi Projesi' uygulamaya konuldu. Bu kapsamda Balıkesir'in Edremit ilçesinde uygulanacak pilot proje için 2010-2012 yılı için toplam 4.5 milyon lira kaynak ayrıldı.



Ekleme Tarihi
19.03.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: çupra,levrek
Link: Avrupa’ya çupra ve levrek Türkiye'den gidiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız