Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Bahçede 60 lira olan şeftali çağlası, marketlerde 120 liradan satılıyor

MERSİN (CİHAN)- Sezonun ilk meyvelerinin ilk hasadının yapıldığı Silifke de, erik ve badem çağlasına rakip olarak düşünülen nektarın çağlasının da hasadına başlandı. yaz meyvesi olarak bilinen şeftali, turfanda olarak yetiştiriliyor.
 
Meyve kalitesini yükseltmek için ağaçtaki çağlaları seyreltmeyi düşünen üreticiler Remzi Çoban ve Kaya Ekmen, piyasa araştırması yapmak amacıyla numune olarak tonladıkları 20 kase çağlayı İstanbul’a gönderdiklerini, nektarın çağlalarına talep gelmesi üzerine satışına başladıklarını kaydetti.
 
 
 

Eriğe alternatif olarak gördüğü nektarın çağlalarının ekşimsi bir tadı olmasından dolayı özellikle hamile bayanlar tarafından ilgi görmesini beklenen çağlaların her geçen yıl daha fazla talep gördüğünü belirten üretici Çoban, "Silifke’de alternatif bir meyve yetiştirmek istedik. Yaptığımız araştırmalar sonucunda örtü altında şeftali yetiştirmenin mantıklı olduğu karar vererek 2010 yılında bu serayı oluşturduk. İkinci yılı olmasına rağmen meyveye talep var. Serada olduğu için açan çiçeklerin hepsi çağla oluyor bu nedenle bizde seyrekleştirmek zorundayız. Topladığımız çağlaları ise değerlendirmek için Büyükşehirlere gönderdik ve talep gördü. Şuanda kilosunu 60 TL ‘den tarladan satıyoruz. Bunun İstanbul ve diğer Büyükşehirlerde 120 liraya satıldığını duyduk. Buda bizi mutlu ediyor. Bütün üreticileri nektarın cinsi şeftaliyi dikmelerini tavsiye ederim." dedi.

Şeker ve diyabet hastalıklarına iyi geldiğini belirten Üretici Çoban, "Özellikle diyabet ve şeker hastaları çağlalarımızı alıyormuş. Tabiî ki birde hamile bayanlar. Bizler, komşular ve çocuklarımız sürekli yiyoruz ve çok seviyoruz. Gerçekten çok lezzetli bir tadı var." diye konuştu.

7 dönümlük serasında bin ağacı bulunduğunu belirten Çoban, seradan bu yıl 30 ton ürün almayı hedeflediklerini, bunun yaklaşık iki tonunu çağla olarak hasat etmeyi üşündüklerini kaydetti.

"TÜRKİYE DE İLK ÇIKTIĞI SERALARDAN BİR TANESİDİR"

Silifke İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Süngü, Silifke yöresinde bir ilk olan nektarın cinsi şeftaliyi çağla olarak satan üretici Remzi Çoban ve Kaya Ekmen’i tebrik ettiğini söyledi. Müdür Süngü, üreticinin hem kaliteli meyve üretmek için hem de seyreltmek için koparmak zorunda kaldığı çağlaları satarak gelir ettiğini açıkladı.

        Müdür Süngü, "Silifke bölgemize has olarak erkenci çeşit diye tanıdığımız nektarın çeşit bahçesindeyiz. Ürünümüz turfanda bir üründür ve Türkiye de ilk çıktığı seralardan bir tanesidir. Ürün alternatif olarak yetiştiriliyor. Neye alternatif, erik ve badem çağlasına alternatif olarak değerlendiriyoruz." dedi.

        Normalde nisan ayının 10’unda meyvesinin hasat edileceğini kaydeden Süngü, "Bu bahçemizde ki çeşit GF677 anaç üzerine nektaret 8 asılanmış bir nektarın türüdür. Ayrıca bu bahçe bakanlığımızın sertifikalı fidan desteklemesi den de faydalanmış bir bahçedir. Bu çağlanın bahçede ki satış fiyatı 60 lira gibi bir değerde ancak bu ürün İstanbul, Ankara gibi Büyükşehirlerde kilosu 120 liradan satıldığını biliyoruz.
 
Bölgemizde erkenci turfanda üretimi eriğe kaysıya ve bademe alternatif bir üründür. Bunun en kısa zamanda yayılmasını arzu ediyoruz. Çünkü çok iyi bir getirisi var ve aynı zamanda örtü altına alınması, telli terbiye sisteminin uygulanmış olması, zirai danışmanla çalışılması hem üretimin kalitesinin artmasına hem de verimin yükselmesinde çok önemli faktörlerdir. Ürünün tadı badem ve kayısı çağlasının karışımıdır. Normalde şeftalinin çağlası yenmez, yani acı bir tadı vardır. Ama bunun farklı bir tadı var. Çok sağlıklı bir ürün herkese tavsiye ediyoruz. En azından denemelerini denedikten sonra zaten vazgeçemeyeceklerdir." diye konuştu. CİHAN

Ekleme Tarihi
19.03.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: şeftali,çağla,meyve,market
Link: Bahçede 60 lira olan şeftali çağlası, marketlerde 120 liradan satılıyo




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız