Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Edremit Körfezi 

EDREMİT KÖRFEZİ'NDE ZEYTİN SİNEĞİ MÜCADELESİ ARICILARI VURDU


BALIKESİR (İHA) - Balıkesir’in körfez bölgesi ilçelerinde, zeytin mücadelesi arıcıları zor durumda bıraktı.


Arıcılar Dernek Başkanı Sahra Karatepe, “Türkiye’nin hiçbir yerinde havadan ilaçlama yapılmıyor ama Edremit’te yapılıyor. Bu da bizim arılarımızı öldürürken, bal almamızı da engelliyor” dedi.

Körfez Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği tarafından, zeytin sineği ile mücadele kapsamında havadan yapılan ilaçlamada, arıların ve diğer birçok böcek türlerinin öldüğünü ifade eden Karatepe, yetkililere seslenerek şöyle konuştu:

“Edremit Körfezi’nde bulunan Edremit, Burhaniye, Ayvalık, Havran, ve Gömeç ilçelerindeki 12 milyon civarındaki zeytin ağacı var . Körfez Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği tarafından zeytin sineği için havadan uçakla ilaçlama yapılıyor. Bu nedenle bölgelerdeki arıcılık yapan arkadaşlarımız ve üyelerimiz zarar görüyor.

Havadan ilaçlamada kovana ait çalışan, asker arılar ölüyor. 26 kovanımdaki 8 çıta olanlar 2 - 3 çıtaya düştü. Bal toplamaya giden arılarımız havadan ilaçlama nedeni ile ölüyor. Arıcılar olarak zeytine nasıl saygı gösteriliyorsa, aynı saygı arıcılığa da gösterilerek havadan yapılan ilaçlamanın durdurulması gerekiyor”

"MARKAYI ALDIK, ŞİMDİ BAL ALAMIYORUZ"

Dernek Başkanı Karatepe Kazdağları balı isiminin markasını aldıklarını belirterek, ama balı tanıtamadıklarını kaydetti.

Havadan yapılan zeytin ilaçlamasında rüzgarın da etkisi ile çamlara verilen zarar sonucu arıcılık sektörü çökmüş tüğünü vurgulayan Karatepe şöyle devam etti:
“Arıcılıkta en iyi bala müsait olan illerden biri olan Edremit Kazdağları ve Muğla yöresinde çam balı üretimi yapılıyor. Beş yıl öncesine kadar biz de yapıyorduk. Şimdi ise aldığımız balın yüzde 1’ini bile alamıyoruz. Biz de çam balını alabilmek için Muğla yöresine gitmek zorunda kalıyoruz. Aldığımız bal ise masraflarımızı çıkartmıyor. Evimizden 45 - 60 gün ayrı kalıyoruz.”

"KONUYU TBMM'YE TAŞIYACAĞIZ"

Başkan Sahra Karatepe ,“Bölgemizde bulunan 12 milyon zeytin ağacına ilaçlama yapılmasına tepki vermiyoruz. Burada havdan yapılan uygulama yanlış. Hem ağaca, hem doğaya, hem de denizdeki balıga kadar zarar veriyor. Bizim bölgemiz has çam balına müsait bir bölge ama yapamıyoruz. Bu konuyu üyelerimizden ve sivil toplum örgütlerin destegi ile TBMM’ye taşıyacağız. Gerekli destek alınmadığı takdirde yargıya başvuracağız” diye konuştu.

“EMİR VERİYORLAR BENDE UYGULUYORUM”

Edremit Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hüseyin Acar ise , “Zeytin ağaçlarının havadan ilaçlaması ile ilgili olarak Balıkesir İl Tarım Müdürlüğü tarafından verilen talimat doğrultusunda ilaçlamayı gerçekleştiriyoruz. Ama bu şekilde havadan yapılan ilaçlama ise sadece Edremit körfezinde yapılıyor. Bu uygulama başka illerde yapılmıyor. Edremit bölgesi engebeli olduğu için havadan ilaçlama yapılmak zorunda kalıyor” dedi.

Ölümlerin başka bir nedeninin olabileceğini ve incelenmesi gerektiğini ifade eden Müdür Acar, “Bölgedeki arı ve bal yetiştiricileri her yıl Nisan ayında zor şartlar altında yaylalara çıkıp balın peşine düşüyor ve Ağustos, Eylül aylarında kilometrelerce uzaklıktaki yaylalarda günlerini geçiriyorlar, sıkıntılı günleri oluyor.” 

Ekleme Tarihi
21.03.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Edremit Körfezinde Zeytin Sineği Mücadelesi Arıcıları Vurdu, arıcılık
Link: Edremit Körfezi'nde Zeytin Sineği Mücadelesi Arıcıları Vurdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız