Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Aydın’a Antep Yöresinden Enişte Menengeç Geliyor 

AYDIN’A ANTEP YÖRESİNDEN ENİŞTE MENENGEÇ GELİYOR

AYDIN (İHA) - Aydın’ın Sultanhisar İlçesi’nin genç kaymakamı bölge tarımının en önemli sorunlarından biri olan Menengeçlerin döl tutmama sorununa el attı. Uzun süren araştırmaları sonucu Aydın yöresindeki menengeçlerinin erkeklerinin büyük bir kısmının kısır olduğunu belirleyen Kaymakam Cevdet Ertürkmen, sorunun çözümü için Antep Bölgesi’ne uzman ekip gönderdi. Antep ve çevresinden getirilecek erkek menengeçler sayesinde Aydın’daki Antep Fıstıklarının daha verimli olması sağlanacak.


Sultanhisar Kaymakamlığı, İl Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası Öncülüğü’nde ADÜ Sultanhisar MYO’da düzenlenen Alternatif Meyvecilik Seminerine, AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Sultanhisar Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Sultanhisar Belediye Başkanı Ertegün Ünal, 23. Dönem Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, İsabeyli Belediye Başkanı Bekir Kuvvet Erim’in yanı sıra çok sayıda köy muhtarı, çiftçi ve çeşitli tarım firmalarının temsilcileri katıldı.

Alternatif meyvecilik ile ilgili değişik sunumların yapıldığı seminerin açılışında konuşan AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, tarımın ve özellikle bilinçli tarımın öneminden söz ederek hükümet olarak çiftçiye verilen destekleri anlattı. 2002 yılında 1.8 milyon TL olan tarım desteklemesinin bugün 7.5 Milyon TL olduğunu belirten Aynı zamanda TBMM Tarım Komisyonu Sözcüsü olan Mehmet Erdem, “Bu desteğin daha da artması yönünde çalışıyoruz. Ancak hükümet olarak desteklemelerde üretime ve bilinçli üretime daha çok destek veriyoruz. Sertifikalı fidana, tahlil yaptıran çiftçiye, soy kütüğü olan hayvana daha çok destek veriyoruz. Bunun da sebebi çiftçimizin bilinçli üretim yapmasını sağlamaktır. Kaliteyi ve verimli üretime desteklerimiz devam edecek” dedi.

“AYDIN’A GAZİANTEP’TEN ENİŞTE MENENGEÇ GELİYOR”

Dünya’da yetişen meyve türlerinin pek çoğunun Türkiye’de, Türkiye’de yetişen meyve çeşidinin ise büyük çoğunluğunun Aydın’da yetiştiğini belirten Sultanhisar Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, “Geçtiğimiz yıl ilçede göreve başladığımda ilçeme bağlı köylere ziyaretim sırasında Antep Fıstıkları ile karşılaştım. Kendim de Kahramanmaraşlı olduğum için ağaçlar ilgimi çekti. İncelediğimde fıstıkların önemli bir kısmının içinin boş olduğunu gördüm. Bu konu üzerinde yaptığım çalışmalarda Aydın’daki menengeçlerin erkeklerinin kısır olduğunu ve dişi menengeç ile erkek menegeçlerin tozlaşma sürelerinin farklı olması nedeniyle Antep fıstıklarının döl tutmadığını tespit ettik. Bu kapsamda ciddi bir çalışma yaptık. Uzman bir ekibimizi Antep bölgesine gönderdik. Şimdi bu sorunu çözmek için o bölgeden Aydın’a erkek menengeç getirip bu sorunu çözmeye çalışıyoruz” dedi.

Kaymakamın bu ilginç tespiti ‘Aydın’a Gaziantep’ten enişte menengeç geliyor’ yorumlarına neden oldu. 

Ekleme Tarihi
21.03.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Aydın, Antep, Menengeç
Link: Aydın’a Antep Yöresinden Enişte Menengeç Geliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız