Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

''Eskişehir Met Helvası'' koruma altına alınıyor -TPE'ye Eskişehir Met Helvası'nın coğrafi işaret alması amacıyla 2010'da yapılan ve bugünkü Resmi Gazete'de ilana çıkarılan başvuruya 6 ay içinde itiraz gelmezse Eskişehir Met Helvası tescillenecek

ANKARA (A.A) - Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanlığına, Eskişehir Met Helvası'nın coğrafi işaret alması amacıyla 2010'da yapılan ve bugünkü Resmi Gazete'de ilana çıkarılan başvuruya 6 ay içinde itiraz gelmezse Eskişehir Met Helvası tescillenecek.
 
Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanlığına, Eskişehir Met Helvası'nın coğrafi işaret alması amacıyla 2010'da yapılan ve bugünkü Resmi Gazete'de ilana çıkarılan başvuruya 6 ay içinde itiraz gelmezse Eskişehir Met Helvası tescillenecek.
     TPE'nin coğrafi işaretlerin korunmasına ilişkin tescil talep ilanı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
     Buna göre, Eskişehir Ticaret Odası, ''Eskişehir Met Helvası''na coğrafi işaret verilmesi için 12 Mayıs 2010'da TPE Başkanlığına başvurdu.
     Yapılan başvuruda, Eskişehir Met Helvası ile ilgili şunlar kaydedildi:
     ''Un, yağ, şeker, sitrik asit monohidrat ve su kullanılarak lif haline getirilmiş, 2 santimetre çapında ve 7,5 santimetre uzunluğunda yuvarlak olarak hazırlanan, yatay kesilmiş bir şekerleme cinsidir. Met Helvanın, ismini met (çubuk) ve aşık kemiği ile birlikte oynanan bir sokak oyunundan aldığı rivayet edilir. Met helvası, bu oyunun sonucunda yenilen tarafın helva çekmesiyle oluşan bir gelenek olarak bilinir.''
     Resmi Gazete'de yayımlanan ilana, 6 ay içinde itiraz edilmezse Eskişehir Met Helvası coğrafi işaret alacak.
    
     -Coğrafi işaret-
    
     Coğrafi işaret koruması, tescilin temel amacı belirli bir coğrafyadan kaynaklanarak belirgin nitelikleriyle ün kazanmış ürünlerin ''gerçek üreticileri'' adına kayıt altına alınması olarak tanımlanıyor. Böylelikle bölgesel ya da ulusal kalkınmanın desteklenmesi sağlanıyor. Ayrıca ürünlerin niteliklerini kaybetmeden sürdürülebilirliğinin sağlanması, ürünlerin tanıtımının yapılması, ürünün beraberinde getirdiği ünden üreticilerinin ekonomik anlamda faydalanması, tüketici bazında beklenen ve istenen kalitenin garanti edilmesi de tescil sisteminin amaçları arasında bulunuyor.

Ekleme Tarihi
23.03.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: met helvası,eskisehir
Link: ''Eskişehir Met Helvası'' koruma altına alınıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız