Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Tarımda Methyl İodide Kullanımına ABD’den Yasaklama	 

Tarımda Methyl İodide (metil Bromit )Kullanımına ABD’den Yasaklama 
 
Domates, biber, Çilek ve benzeri meyve ve sebze fide yapımlarında fide toprağını ve ekim yapılacak tarlayı, toprağı dezenfekte de kullanılan pesticide (böcek zehiri) methyl iodide’ye Amerika Birleşik Devletlerinde yasak getirildi. Ve bu ürünler ülke çapında piyasadan geri çekiliyor.

Midas marka ürünün sahibi Arysta LifeScience firması kanser sebebiyet veren Methyl İodide ürününü ABD piyasasından çekmeye başladı. Toprak üzerinde çok büyük toksik etkisi olduğu bilim adamlarınca açıklanması üzerine Salı (20.03.2012) akşamında bu ürünün kullanımı son buldu.

Arysta firması altı yıldır bilim adamlarının muhalefetine aldırış etmedi. Pesticide endüstrisinin hükümet üzerindeki etkisinden daha çok halkın endişesi galip geldi.. Bunda sivil toplum kuruluşlarının kampanyalarına halktan yoğun destek geldi. Halkın demokratik bir şekilde konuyu sorgulaması, yasaklama getirilmesinde etkili oldu.

Methyl İodide kullanımının yasaklanması çiftçilerin alternatif yenilik içeren ürün kullanımına yol açacağı bekleniyor. Californiya valiliği’nin yenilikçi ürün araştırma projesi için yarım milyon dolar ayırmış durumda. Dr. Susan Kegley; buharlaşan methyl iodide’nin chloropicrin’den daha çok toprak kirliliği yaptığını, kanserojen etkisinin olduğunu açıklayarak, bu iki fumigant’ın (methyl iodide- chloropicrin) birlikte kullanımının kanserojen kuvvetini toparladığını belirtti.

Bilindiği gibi ülkemizde de toprak dezenfektasyonunda %98 methyl iodide ve %2 chloropicrin karışımı kullanılmaktadır.

ABD’de Methyl İodide’ in yasaklanması, çiftlik çalışanlarına, annelere, resmi okul öğrencilerine ve onlara önderlik edenleri, herkesi, birçok insanı mutlu ettiği bildiriliyor.

Bu gelişmeler ABD’de çilekseverleri de mutlu etti..

Methyl İodide Kullanımı çilek sahalarını tahrip etmesinin yanı sıra içme sularını da tehdit etmekteydi.
Halk ve çevre sağlığına zararları ABD’ de kanıtlanan tarımda Methyl İodide kullanımı ile ilgili ülkemiz Gıda Tarım ve Hayvancılık, Sağlık, Çevre Bakanlıklarımızın kaç yıl sonra bu kanserojen maddeyi yasaklayacağı da merakla beklenmektedir.

Ülkemizde Avrupa menşeli methyl iodide ve chloropicrin kullanılmaktadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık, Sağlık, Çevre Bakanlıklarımız ABD’ deki yasaklamaları değil Avrupa’daki yasaklamaları takip etmektedir.

Bu konuya FSD’ de dikkatimizi çeken Sayın Gürsel Tamur’a teşekkürlerimizi sunarız. 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
24.03.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Tarımda Methyl İodide Kullanımına ABD den Yasaklama
Link: Tarımda Methyl İodide Kullanımına ABD’den Yasaklama




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız