Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Lokumu gül yaprağına sardı 

Lokumu gül yaprağına sardı

‘Güller diyarı’ Isparta’da faaliyet gösteren Yıldırım Şekerleme, doğal gül yapraklarından tamamen el yapımı lokum üretti.


ISPARTA - Isparta'da 1972 yılında Necati Yıldırım tarafından kurulan Yıldırım Şekerleme, 100 metrekarelik küçük bir imalathanede akide şekeri ve lokum imalatına başladı. 1985 yılında Necati Yıldırım'ın vefat etmesi üzerine kardeşi Kenan Yıldırım işletmenin başına geçerek ürün çeşitliliğini artırdı ve gül reçeli imalatına geçti. Bugün 100'e yakın ürün çeşidine sahip olan Yıldırım Şekerleme son olarak 'gül sarması' adıyla; salamura edilmiş özel gül yapraklarını lokuma dönüştürdü. Antep fıstığı ya da fındık ile de tatlandıran lokum, içerisinde de kullanılan salamura edilmiş gül yaprağına sarılarak ikram ediliyor.

Ağabeyi Necati Yıldırım'ın 1972 yılında küçük bir imalathanede akide şekeri ve lokum imalatı yapmasıyla faaliyete geçtiklerini belirten Yıldırım Şekerleme'nin sahibi Kenan Yıldırım, "1985 yılında ağabeyimin vefat etmesi üzerine işletmenin başına geçtim. 2005 yılına kadar üretimimize 100 metrekarelik imalathanemizde devam ettik. Bu arada ürün çeşitliliğimizi artırarak gül reçeli imalatına da başladık. 2005 yılında değerli ağabeyim Mustafa Savlu'nun desteği ile 600 metrekarelik 3 katlı modern bir tesise taşındık. Büyük emek ve özenle hazırlanan, hijyenik koşullarda paketlenen ürünlerimizin en büyük sırrı ağabeyden kardeşe, ustadan çırağa aktarılan bilgi, deneyim ile işe duyulan saygı ve titizliktir" dedi. Günlük 5 ton üretim kapasitesine sahip olduklarını aktaran Yıldırım, "2010 yılında 600 metrekarelik showroom ile imalathanemizi devreye aldık. Bugün toplam bin 200 metrekare kapalı alanda üretime devam ediyoruz" diye konuştu.

Zaman içerisinde ürün çeşitliliklerini daha da artırdıklarını dile getiren Kenan Yıldırım, bugün ürün yelpazelerinde tahin helvasından gül reçellerine ve lokum çeşitlerine kadar 100'e yakın çeşit bulunduğunu ifade etti. Yıldırım, her geçen yıl farklı ürün çeşitleri ile halkın taleplerine cevap verecek şekilde kendilerini yenilediklerini kaydetti. Önceliklerinin Ar-Ge çalışmaları yaparak yeni ürünler geliştirmek olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Isparta'nın ilçesi Gelendost'un elması çok meşhurdur. Bu elmanın lokumunu üretmeye başladık. Eskiden elma lokumu esanstan yapılıyordu. Şimdi ise tamamen doğal ve naturel elmadan üretiliyor" şeklinde konuştu. "Türkiye ve dünyada bir ilk olan doğal gül yaprağından lokum üretimine de başladık" diyen Kenan Yıldırım, "Yüzde 100 gül yaprağından, patenti bize ait lokum ürettik. Biz ürünümüzü önce ücretsiz olarak müşterilerimizin beğenisine sunduk. Vatandaşlardan olumlu talepler gelince üretimimizi artırarak satışa çıkardık. Şu anda gül yaprağı sarmasına çok ilgi var. Türkiye'nin her yerinden telefonlar geliyor. Günlük 500 kilo üretim yapıyoruz" dedi.

İsmini 'gül sarması' koydukları lokumun üretiminin tamamen el yapımı olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Lokumun içerisinde özel olarak toplanan gül yaprağı kullanıyoruz. Lokumu, Antep fıstığı yada fındık ile süsleyip rulo şeklinde hazırladık. Gül yaprakları ile sardık. Bu ürün şu ana kadar hiç bir yerde üretilmedi, tamamen bize ait. Hedefimiz ürünümüz ile dünyaya açılmak'' açıklamasında bulundu.

Yaprakları 'mayalayarak' saklıyor

Gül yapraklarını mayıs ve haziran aylarında topladıklarını kaydeden Kenan Yıldırım, "Gül yapraklarını bir yıl boyunca kullanmak amacıyla mayalayarak saklama kaplarına basıyoruz. Bu sene 30 ton gül yaprağı bastık. Bunları gül reçeli ve lokum üretiminde kullanıyoruz" bilgisini verdi.

Yeni ürün arayışları kapsamında nane aromalı mentollü lokum da ürettiklerini söyleyen Yıldırım, "Nane aromalı mentollü şeker üretiliyor ancak lokumu yoktu. Yeni ürün arayışımız doğrultusunda nane aromalı mentollü lokum da ürettik. Nane yağı ve mentolü karıştırarak nane aromalı mentollü lokum elde ettik. Bu ürünü de önce iş yerimizde sergiledik ve vatandaşlara ikram ettik. Ürünü tadan vatandaşların görüşünü aldık. Olumlu tepkiler gelmesi üzerine seri üretimini yapmaya başladık. Bu lokum özellikle Türk kahvesi yanında ikram ediliyor" diye konuştu.

Lokum ocağı sayısını iki katına çıkacarak

Bu yıl yeni makine alımlarına başladıklarını ifade eden Kenan Yıldırım, "Bu doğrultuda 8 olan lokum ocağı sayımızı yıl sonuna kadar 16'ya çıkarmayı planlıyoruz. Buna bağlı olarak 25 olan istihdam sayımızı da 15 kişi daha artırmayı amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.

Talepler doğrultusunda her gün yeni fikirler geliştirip, bunları ürünlerinde uygulamaya çalıştıklarını vurgulayan Yıldırım, "Bundan sonraki dönemde de yeni ürün çalışmalarımız olacak. Amacımız farklı ürün konseptleri ile Türkiye ile birlikte yurtdışına da açılmak" dedi. Kenan Yıldırım, "Ürünlerimizi başta Antalya olmak üzere İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır'a yolluyoruz. Geçen yıllarda Almanya'ya ihracatımız olmuştu. Dolaylı olarak ürünlerimizi Fransa, Çin ve Japonya'ya yolladık. Yılın son aylarında ihracatı artırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
25.03.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Lokumu gül yaprağına sardı
Link: Lokumu gül yaprağına sardı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız