Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Fındık Tarımında Gübreleme Zamanı 

FINDIK TARIMINDA GÜBRELEME ZAMANI

TRABZON (İHA) - Görele İlçesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Zor, fındıkta bahar dönemi ilk azotlu gübre uygulama zamanı geldiğini hatırlatarak gübreleme yapacak çiftçilere geç kalmamaları konusunda uyarıda bulundu.
 
Mevsim itibarıyle bu yıl fındık sürgünlerinin geç uyandığını ve dönemin biraz geç geldiğini belirten Zor, şöyle konuştu: "Bölgemiz çiftçilerinin yaptığı yanlış bir uygulama var. O da iki seferde verilmesi gereken azotlu gübrenin tek seferde verilmesidir. İlk gübreleme sürgünlerin uyanmaya başladığı ay olan Şubat ayı sonu ile Mart ayı başında yapılır. İkincisi ise sürgünlerin büyümesinin durduğu Mayıs ayı sonu Haziran ayı başlarındadır."
 
Çiftçilerin bu iki gübre zamanını birleştirip Nisan ayında tek seferde attığını, bunun da verim etkisinin istenen seviyede olmadığını anlatan Zor, şunları söyledi: "İlk gübreleme ile uzun sürgün sayıları artar ve karanfil büyümesi daha iyi olur. İkinci gübreleme ile de meyveler büyür ve gelişir, yaprak koltuklarında bulunan tomurcuklar daha çok dişi çiçeklere dönüşür bu da gelecek yılın verimine etki eder. Azotlu gübrelerin verilme yerleri ocak dipleri değil dalların izdüşümünün 30-40 santimetre gerisidir. Yani bu alan ocak diplerinin uzağıdır. Verilen gübreyi 3-5 santimetre toprağa karıştırmak gübreden beklenen verimi üst seviyelere çıkaracaktır. Meyilli arazilerde, sadece ocağın üst kısmına yarım ay şeklinde gübre verilmemeli, alt kısımlarda muhakkak gübrelenmelidir." 

Ekleme Tarihi
26.03.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Fındık Tarımında Gübreleme Zamanı, fındık, gübreleme
Link: Fındık Tarımında Gübreleme Zamanı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız