Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Hancağız barajı, Gaziantep 

Gaziantep'te baraj borularında çatlak

Gaziantep'in Nizip ilçesindeki Hancağız barajının su pompalama ünitesinde gaz sıkışması nedeniyle patlama meydana geldi. Patlama sonucu 2 kişi enkaz altında. Hancağız Barajı’nda, sızıntı olan ana borunun yarılma tehlikesinden dolayı akarsu yatağı yakınlarındaki köylerin tahliyesine karar verildi.


Nizip ilçesindeki Hancağız Barajı'nın su pompalama ünitesinde patlama meydana geldi.

Baraj sulama sorumlusu Davut Akın ve DSİ görevlisi Ökkeş Güçlü baraja bağlı sulama bölümünün ana vanasını açmak için tünele girdiği sırada henüz belirlenemeyen nedenle patlama oldu.

Patlama sonucu enkaz altında kalan 2 kişinin kurtarılması için jandarma, itfaiye ve sağlık ekiplerince çalışma başlatıldı.

Patlamanın gaz sıkışması sonucu meydana geldiğinin tahmin edildiği bildirildi.

BARAJDA 3 MİLYON METREKÜP SU VAR

Nizip Çayı üzerinde 24 yıl önce toprak gövde dolgu tipinde inşa edilen Hancağız Barajı’nın rezervuarında yaklaşık 3 milyon metreküp su bulunuyor. Akarsu yatağından yüksekliği 45 metreyi bulan gövdede DSİ yetkililerinin yaptığı kontrollerde ilk belirlemelere göre risk bulunmadığı belirtildi.

Baraj gövdesi ile patlamanın yaşandığı tünel arasındaki uzaklığın 200 metreyi bulduğunu belirten DSİ yetkilileri, tüneldeki patlamanın basıncıyla tarım alanlarına su veren boruda çatlaklar oluştuğunu, bu çatlakların yarık hale dönüşme riski olduğunu bildirdi. Baharın gelmesiyle karların erimesinden dolayı doluluk seviyesi en üst seviyede olan Hancağız Barajı’nda, sızıntı olan ana borunun yarılma tehlikesinden dolayı akarsu yatağı yakınlarındaki köylerin tahliyesine karar verildiği öğrenildi.

KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Nizip ilçesindeki Hancağız Barajı'nın su pompalama ünitesinde meydana gelen patlamada enkaz altında kalan 2 kişiyi kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Patlama sonucu enkaz altında kalan baraj sulama sorumlusu Davut Akın (45) ve DSİ görevlisi Ökkeş Güçlü'nün (43) kurtarılması için Gaziantep, Şanlıurfa, Nizip ve çevre ilçelerden gönderilen itfaiye ve sağlık ekipleri, 400 metrelik tüneldeki çalışmalarını sürdürüyor.

Taşkın meydana gelmesi ihtimaline karşı, baraj yakınlarında bulunan köylerdeki tarlalarda çalışan çiftçiler jandarmanın uyarısıyla tarladan çıkarıldı.

DSİ 20. Bölge Müdürü Mevlüt Aydın, patlamanın nedeniyle ilgili olarak ellerinde net bilgi bulunmadığını, kurtarma çalışmalarının ardından teknik inceleme başlatılacağını söyledi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
27.03.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Gaziantep, baraj borularında çatlak, Hancağız barajı
Link: Gaziantep'te baraj borularında çatlak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız