Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Kontrolsüz Zeytin Fidanı Dikimine Tepki

Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu (BZZTG) Başkanı Mehmet Semerci, kontrolsüz zeytin fidanı dikiminin sektörü zarara soktuğunu söyledi.


BZZTG Başkanı Mehmet Semerci, geçen yıllarda zeytinyağı üretimini teşvik etmek amacıyla Güneydoğu Bölgesi'ne Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından dağıtılan zeytin fidanlarının ülkedeki sofralık zeytin ve zeytinyağı üretiminin artmasına neden olduğunu savundu. Kontrolsüz dikimin, zeytin ve zeytinyağı fiyatlarını düşürdüğünü öne süren Semerci, "Dizyemlik (sızma zeytinyağında bir asidin onda birini gösteren birim) zeytinyağı fiyatı 4 lira 50 kuruşa kadar düşüş gösterdi. Oysa bu rakam en az 7 lira olmalıydı. Tüccar alım yapmıyor, zeytinyağı üreticinin elinde kaldı. Bölgedeki zeytinyağ üreticisi bu yıl yine zarar etti. Üreticinin üretim yapacak hali kalmadı. Gerekli önlem alınmadığı takdirde, gelecek yıllarda zeytinde tam bir çöküş yaşanacak. Zeytin fidanı dikilmesini teşvik eden hükümet, zeytinyağı üreticisinin bu zararını karşılayacak tedbirleri de almalı" dedi.

'İÇ TÜKETİM ARTTIRILMALI'

Semerci, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, son 10 yıldan bu yana yeni dikim alanlarını teşvik etmek için dönüm başına 500 lira dikim yardımı yaptığını, bunun ivmesi ile her yıl 10 milyon ağaç dikildiğine de dikkati çekti. Bu üretim artışına paralel olarak iç tüketimin de artırılması gerektiğini savunan Semerci, "90 milyon adet olan zeytin ağacı, son 10 yılda fidan dikimleriyle 170 milyona çıktı. Üretim var ancak tüketim yeterli oranda değil. Yıllık 400 bin ton zeytinyağı üretimi var. Bu üretim artışının sadece ihracat ile karşılanması mümkün değil. Uluslararası arenada rekabet ettiğimiz diğer üreteci ülkelerde kişi başı yıllık tüketim 10 kilodan az değilken bu rakam son yıllara kadar Türkiye'de 1 kilonun altındaydı. Son yıllarda yapılan çalışmalarla ülkemizdeki kişi başı zeytinyağı tüketimi artık 1 kiloyu geçti. Hedefimiz bu rakamın kısa vadede 3 kilonun üzerine çıkması olmalı. İstikrarlı ve sürdürülebilir bir ihracat için mutlak surette kuvvetli, dengeli ve derin bir iç pazar olması şart" diye konuştu.

'PRİM DESTEĞİ ŞART'

Zeytinyağı miktarının çoğalması ile birlikte piyasada zeytinyağı fiyatlarının düşmeye başladığını vurgulayan Semerci şunları söyledi:

"Zeytin üreticisi bu sorununun çözümü için çalışmaya başladı. Şu anda dünya piyasaları ile karşılaştırdığımızda ülkemizde zeytinyağı fiyatı oldukça düşük. Zeytinyağı fiyatlarının orta vadede artacağına inananlardanım. Zeytinde yaşanan durumu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e ilettik. Özellikle zeytin üreticilerimizin zeytinyağı destekleme priminin artırılması ve sofralık zeytine prim desteği verilmesi isteklerini ifade ettik. Hükümetimizin zeytin fidanı dikimini desteklemesiyle ülkemiz zeytin üretiminde dünyada oldukça önemli bir yere gelmiştir. Zeytin üretimimizin kayıt altına alınması açısından da prim desteği önemli." - Balıkesir / Edremit
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
28.03.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Kontrolsüz Zeytin Fidanı Dikimine Tepki
Link: Kontrolsüz Zeytin Fidanı Dikimine Tepki




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız