Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Bakanlıktan 'ilaç kalıntısı' iddialarına yalanlama

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bazı basın yayın organlarında yer alan 'sebze ve meyvelerde ilaç kalıntısı bulunduğu' haberlerinin doğru olmadığını belirtti.


Bakanlıktan konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada bugün bazı basın yayın organlarında 'sebze ve meyvelerde ilaç kalıntısı' bulunduğuna dair haberler yer aldığı belirtilerek, söz konusu haberlerde yer alan iddiaların gerçek dışı ve dayanaksız olduğu bildirildi. Türkiye menşeli taze meyve ve sebzelerin AB’ye ithalatında, giriş noktalarında sistematik olarak kontrole tabi tutulduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Söz konusu haberde; AB tarafından incelemeye tabi tutulduğu söylenen biber, armut, kabak ve greyfurt gibi sebze ve meyvelerde 2011 yılı ihracatımız 2.4 milyar dolar olup, yapılan bu ihracatta zirai ilaç kalıntısı aranmasına yönelik gerçekleştirilen resmi kontroller sonucunda, herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamış ve hiçbir resmi şikayet alınmamıştır. Diğer taraftan son yıllarda Rusya Federasyonu ve AB ülkelerine ihraç edilen meyve-sebzelerin, ilaç kalıntısı nedeniyle geri dönmemesi, Bakanlığımızın ortaya koyduğu 'tarladan sofraya' izlenebilirlik mekanizmasının etkinliğinin kanıtıdır. Bakanlığımızın gıda güvenilirliğine yönelik olarak, hem yurt içi hem de ihracatta, zirai ilaç ve diğer kimyasal kalıntısı için yaptığı takip ve kontroller aynı sıklık ve titizlikle devam etmekte olup, yurt içinde tükettiğimiz ve ihraç ettiğimiz ürünlerde gıda güvenilirliği açısından endişe edilecek bir durum söz konusu değildir." denildi.

Söz konusu haberlerdeki iddiaların; mesnetsiz, abartılı ve teknik olarak imkansız olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bununla ilgili uluslararası kuruluşlar ve ülkeler nezdinde gerekli girişimlerde bulunulduğu kaydedildi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
28.03.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Bakanlıktan ilaç kalıntısı iddialarına yalanlama
Link: Bakanlıktan 'ilaç kalıntısı' iddialarına yalanlama




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız