Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Bahçe kurarken meyve ve fidan seçimine dikkat, meyve bahçesi 

Bahçe kurarken meyve ve fidan seçimine dikkat...
 
-Fidan üreticisi ve meyve ihracatçısı bir firmanın CEO'su Taner: -''Kirazda doğru çeşidi dikerseniz kilosunu 3, yanlış çeşidin kilosunu ise 1 liradan satabilirsiniz'' -''Bodur, yarı bodur anaçlı fidan seçerseniz, kirazın kilosunu 0,2, klasik anaçlı 7-8 metre büyüklüğündeki ağaçlardan ise ürünün kilosunu 1 liraya toplatırsınız''

BURSA (A.A) - Bursa merkezli bir fidan üreticisi ve meyve ihracatçısı firmanın CEO'su Yavuz Taner, kirazda doğru çeşit seçilmesi durumunda kilosunun 3 , yanlış çeşidin kilosunun ise 1 liradan satılabileceğini bildirdi.
     Taner, yaptığı yazılı açıklamada, meyve ve fidana ilişkin Ocak ayında İngiltere, Şubat'ta da Berlin'de düzenlenen fuarlara katıldığını ve bazı görüşmeler yaptığını belirtti.
     Meyve üretimine yönelik yatırımda en önemli konunun, talep edilen ürünün yetiştirilmesi ve meyvenin satılacağı adresin doğru tespit edilmesi olduğunu dile getiren Taner, ulusal ve uluslararası pazarın iyi şekilde araştırılması, pazarın talebi olan meyve tür ve çeşidinin iyi seçilip, yetiştiriciliğinin yapılması gerektiğini kaydetti.
     İngiltere ve Berlin'de yaptığı incelemelere göre nar olarak ''Wonderful'' çeşidinin ön plana çıktığını belirten Taner, şöyle devam etti:
 
     ''Amerika, İsrail, Şili, Arjantin, Avustralya ve Güney Afrika, 'Wonderful' nar çeşidiyle Avrupa'da Türkiye'nin en ciddi rakibi. İngiltere' deki süpermarketler tarafından, 'Wonderful' çeşidi nara olan talep, üretim yetersizliğinden karşılanamıyor. Ayrıca alternatif olarak Türkiye'de yetiştirilen ve sunulan diğer nar çeşitlerine rağbet ve talep de çok kısıtlı miktarlarda kalıyor. İhracata yönelik faaliyetlerde, dış pazarın çeşit talebi, alışverişi belirleyen unsurdur. Wonderful nar çeşidini talep eden müşteriye, bunu sunarsanız ürüne alıcı olabilir. Farklı ve alıcının tanımadığı bir nar çeşidini teklif ederseniz ilgilenmiyor. 2012-13 sezonu için Wonderful nar çeşidine yönelik siparişler, bugünden, yılbaşı itibarıyla oluşturuluyor.''
     Meyvelerin doğru adrese, doğru fiyattan satılabilmesi için doğru fidanların dikilmesi ve doğru tekniklerle yetiştiricilik yapılmasının önemli olduğunu vurgulayan Taner, meyve pazarını tanıyan ihracatçı ve meyve tüccarlarının tavsiyelerinin, yatırımcılarca dikkate alınmasını istedi.
 
     Taner, yatırımcı için modern meyve bahçe tesisinin uzun ve orta vadeli, sabır isteyen yüksek kazançlı bir iş kolu olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
 
     ''Kirazda doğru çeşidi dikerseniz kilosunu 3, yanlış çeşidin kilosunu ise 1 liradan satabilirsiniz. Bodur, yarı bodur anaçlı fidan seçerseniz, kirazın kilosunu 0,2, klasik anaçlı 7-8 metre büyüklüğündeki ağaçlardan ise ürünün kilosunu 1 liraya toplatırsınız. Her yıl dönüm başına bodur, yarı bodur ağaçlarla ekstra kazancınız bin lira düzeyindedir.''
 
     Yatırımcıların, bahçe tesis ederken, meyve çeşidi seçerken, modern fidan seçimine de dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Taner, global rekabette, yabancı ülke üreticilerin, bodur ve yarı bodur modern fidanlarla bahçe tesis ettiğini bildirdi.
     ''Ucuz etin yahnisi yavan olur'' deyimini hatırlatan Taner, ucuz fidanla tesis edilen bahçenin kazancının olmayacağını dile getirdi.

Ekleme Tarihi
29.03.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: meyve, bahçe, fidan, meyve bahçesi
Link: Bahçe kurarken meyve ve fidan seçimine dikkat...




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız