Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Yozgat’ta kene ile mücadele için 3 bin 500 beç tavuğu dağıtılacak 

Yozgat’ta kene ile mücadele için 3 bin 500 beç tavuğu dağıtılacak

YOZGAT (CİHAN)- Orman ve Su İşleri Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü Yozgat Şube Müdür Vekili Harun Erkoç, bu yıl kene ile mücadele için 3 bin 500 beç tavuğu dağıtımı yapacaklarını söyledi.


Türkiye, kenelerden kaynaklanan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla 9 yıl önce tanıştı. Kene ısırığından bulaşan virüsün yayılmasıyla ortaya çıkan hastalık nedeniyle 2002'den bugüne kadar yaklaşık 6 bin vakada 293 kişi hayatını kaybetti. Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, keneyle mücadele için 2005'te doğaya yaklaşık 50 bin sülün ve keklik bıraktı. Vakaların aynı hızda devam etmesi üzerine yeni arayışlara gidilerek 'Beç Tavuğu' keşfedildi. Yozgat ve Bursa'daki üreme istasyonlarında iki yılda 5 bin beç tavuğu üretildi. Bu tavukların bir bölümü çift olarak kene vakalarının yoğun olduğu Yozgat, Çorum, Tokat ve Gümüşhane bölgelerinde dağıtıldı. Bir bölümü de doğaya bırakıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü Yozgat Şube Müdür Vekili Harun Erkoç, baharın gelmesiyle ortaya çıkan kenelerle mücadelede istasyonda üretilen beç tavuğunun köylere dağıtımının yapılacağını kaydetti. Erkoç, “İstasyonumuzda beç tavuğu üretiminde bu yıl hedefimiz 3 bin 500 adet üretim yaparak, doğaya salacağız ve köylülerimize vereceğiz. Özellikle kene ölümlerinin yoğun olarak yaşandığı Kadışehri, Çekerek ilçelerimize bağlı köylerimize dağıtacağız. İstasyonumuzda şu an bine yakın damızlık tavuğumuz var. Bu hayvanlardan üreteceğimiz 3 bin 500 adet tavuğumuzu kene ile mücadelede kullanacağız. Yozgat’ımızda özellikle Kadışehri ve Çekerek bölgelerinde kene vakalarından dolayı ölümler oldukça fazla." dedi.

Yapılan araştırmalar neticesinde beç tavuğunun kene ile biyolojik mücadelede etkili olduğunun bilim adamları tarafından kanıtlandığını aktaran Erkoç, "Bu yüzden kene ile biyolojik mücadelede kullanılması için bizlere müracaatta bulunan köylülerimize ücretsiz veriyoruz. Bu hayvanların dağıtımı konusunda genel müdürlüğümüzün belirlediği program dahilinde dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Burada asıl amacımız kene vakalarından dolayı insan ölümlerinin önüne geçebilmek." diye konuştu.

Beç tavuğunun tarla bahçe ve köy meydanlarında dolaşıp günde ortalama 200 kene yediği belirtilerek, bu tavuklar sayesinde kene vakalarında bir düşüş yaşandığı ifade ediliyor. CİHAN

Ekleme Tarihi
31.03.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: kene ile mücadele için 3 bin 500 beç tavuğu
Link: Yozgat’ta kene ile mücadele için 3 bin 500 beç tavuğu dağıtılacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız