Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Gap'ta Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi Talebi

Rauf Maltaş - Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO), Türkiye'de Güneşli gün sayısının en fazla olduğu illerin başında gelen GAP'ın merkezi konumundaki kentte, güneş enerjisini elektriğe çevirecek bir projenin hayata geçirilmesini istiyor.


ŞUTSO Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin güneş enerjisi potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Harran Üniversitesi'nin de (Hrü) bu konuda araştırma yaptığını, bu çerçevede yapılan çalışmalarda bölgede toplam güneş enerjisi miktarının Türkiye ortalamasının yüzde 15 üzerinde olduğunun belirlendiğini aktaran Ertekin, bu enerjinin ekilemeyen ve mera vasfı olmayan yerlerde kullanılabileceğini ifade etti.

Şanlıurfa'nın güneş enerjisinden yararlanabilmesi için ciddi bir sistemin kurulmasına ihtiyaç duyulduğuna inandıklarını belirten Sabri Ertekin, şöyle konuştu:

"Kentimizde kurulacak sistemle, Türkiye'nin bir yılda kullandığı enerjinin ciddi bölümünü üretmek mümkün. Zaten ülkemiz enerji yönünden dışa bağımlı durumda. Gelecek yıllarda petrolün azalmasına paralel olarak fiyatların yükselmesi bekleniyor. Bu sayede, Türkiye'nin enerji ve döviz açığına da önemli destek sağlanabilir. Yeni teknolojiyi burada hayata geçirmek istiyoruz. Fotovoltaik panellerimizi burada uygun fiyata üretebiliriz. Bu çalışmayla uzun vadede yaklaşık 60 bin kişiye istihdam sağlayabiliriz. Bunun istihdama, dış ticarete, enerji açığına ve güvenliğine bir çözüm olacağı kanısındayız."

Bu konuyla ilgili talebi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a da ilettiklerini ifade eden Ertekin, özellikle bu konuda bir teşvik beklediklerini dile getirdi.

-"Beyan edilenin üstünde potansiyel söz konusu"-

Hrü Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Yeşilata da kentin güneş ışınları potansiyelinin sanayicilerce değerlendirilmek istenmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

Yenilenebilir enerji alanındaki akademik çalışmaların yanı sıra sanayicinin de konuyu ekonomik açıdan değerlendirmeye çalışmasının önemini vurgulayan Yeşilata, projenin uygulanacağı alanın tarım arazilerinin dışında olmasının talebi çok daha cazip hale getirdiğini ifade etti.

Yeşilata, "GAP bölgesi, özellikle de Şanlıurfa, Türkiye'de güneş enerji potansiyelinin en yüksek noktalarından biri. Uzun yılların meteorolojik verilerine baktığımız zaman gerçekte ölçülen ve beyan edilen değerlerin üstünde bir potansiyel söz konusu. Gerçek verilere baktığımızda uzun yıllar ortalaması değerleri kullanıldığı zaman burada bir kilovat için yıllık güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretim potansiyeli bin 500 kilovat saat düzeyinde" diye konuştu.

- ŞANLIURFA - (AA)

Ekleme Tarihi
01.04.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Gap, Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi Talebi
Link: Gap'ta Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi Talebi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız