Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Iğdır Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd.Doç. Dr. Bayram Yurt, sahte bal uyarısı 

SAHTE BAL UYARISI

IĞDIR (İHA) - Iğdır Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd.Doç. Dr. Bayram Yurt, balın kalitesini anlamanın en iyi yolunun yapılacak laboratuvar analizleri olduğunu söyledi.


Yrd.Doç.Dr. Bayram Yurt, son günlerde bal üzerinde oluşturulan spekülasyonların kafaları karıştırmaya devam ettiğini ifade etti.

Balda bulunan besin değerinin hiçbir gıdada bulunmadığını anlatan Yurt, şöyle konuştu: "Bal, vitaminler, enzimler, mineraller, aminoasitler ve vücut için gerekli hayati değerdeki pek çok elementleri içeren mucizevi bir gıda maddesidir. Bu besinsel açıdan çok önemli muhteviyat balı, şekerli ürünlerden ayıran en belirleyici özelliktir. Bir balın kalitesini, hileli olup olmadığını, ilaç kalıntısı içerip içermediğini sadece balın kıvamından, tadından, kokusundan ya da görüntüsünden anlamak mümkün değildir.

Gerek petek, gerek süzme olsun, gerçek balı sahtesinden ayırmak, uzmanlar için bile son derece zordur. Bunun için balın kalitesini anlamanın en iyi, sağlıklı ve güvenilir yolu, laboratuvar analizleridir. Tüm katkı ve kalıntı analizlerinin yapılıp, elde edilen verilerin, konusunda uzman ve deneyimli kişiler tarafından yorumlanmasıyla elde edilebilir."

Arıların 1 gram bal için 4 bin çiçekten nektar aldığına dikkat çeken Yrd. Doç.Dr. Yurt, bünyesinde birçok madde barındıran balın, bu sebeple binlerce çiçeğin besleyici değerini ve şifasını taşıdığını söyledi.

Bayram Yurt, balın hem besin değeri hem de insan sağlığına katkıları bakımından doğal gıdalar arasında çok önemli bir yere sahip olduğuna vurgu yaparak şöyle konuştu: "Yapılan araştırmalar, balın antimikrobiyal ve antifungal etkisi sayesinde yaraları dezenfekte ettiği, bakteri ve mantar gelişimini önlediği, ayrıca balın bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği, yara ve iltihapların iyileşmesinde olumlu etkiye sahip olduğunu göstermektedir. İlaveten bal antioksidan aktivitesi gösteren maddeleri içerdiği de bilinmektedir. Bal, yapısındaki tokoferol, askorbikasit, flavonoidler ve diğer fenolik maddeler nedeniyle oksidasyonu önleyici etkiye de sahiptir."

Ekleme Tarihi
02.04.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Sahte Bal Uyarısı
Link: Sahte Bal Uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız