Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

CHP'den Üzüm Üreticilerinin Sorunlarına Araştırma İstemi

CHP, üzüm üreticilerinin sorunlarının belirlenerek, gerekli önlemlerin alınması için Meclis araştırması açılmasını istedi.


CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, Türkiye'de yaklaşık 550 bin hektar bağ alanında, 4 milyon ton üzüm üretildiği belirtildi.

Türkiye'nin, bağcılık sektöründe dünyada bağ alanında 4., üretimde ise 6. sırada yer aldığının ifade edildiği gerekçede, bağ alanlarının yüzde 57,7'sinde sofralık, yüzde 13,5'inde şaraplık, yüzde 28,8'inde ise kurutmalık üzüm yetiştirildiği vurgulandı.

Gerekçede, 2010 sonbaharı ve 2011 ilkbaharında yaşanan iklimsel değişikliklerin, bir çok yörede sofralık ve şaraplık üzüm bağlarının hastalanmasına neden olduğuna, bu hastalıkların, üzüm rekoltesini olumsuz etkilediğine işaret edilerek, şöyle denildi:

"Üzüm üreticileri, yıllardır hükümete ve tarımla ilgili devlet kuruluşlarına uyarıda bulunarak küresel ilkim değişikliği, bağlarda kullanılan ilaçların yan etkilerine dikkat çekmeye çalışmışlardır. Fakat buna rağmen sorunlarına kalıcı çözümler üretilmemiştir. Bağcılıkta ve şarap üretiminde önemli bir yere sahip olan Tekirdağ'da üretim yapan Bağcılar, özellikle Tekel'in özelleştirilmesinden sonra büyük sorunlar yaşamaya başlamışlardır. Üzümün maliyet fiyatları her yıl artarken, üzüm fiyatlarının yıllardır hep aynı seviyede kalması, hatta bazı üzümlerin fiyatlarının düşmesi üzüm üreticilerini sıkıntıya sokmuştur.

Üzüm üreticileri sattıkları üzümün parasını alamamaktadır. Uygun iklim ve toprak koşulları, sahip olduğu asma genetik varlığı ile bağ alanı ve üretim miktarları bakımından önemli bir yere sahip olmasına rağmen bağcılık yapan üreticilerin, yetiştirme ve pazarlamadan kaynaklanan önemli sorunları ne yazık ki göz ardı edilmektedir. Buğday, ayçiçeği ve diğer ürünlere destek primi verilirken üzüm üreticilerine gereken devlet destekleme primleri verilmemektedir. Üzüm üreticisi devletten yalnızca mazot desteği almaktadır fakat bu da sorunlarını çözmek için yeterli değildir. Bağcının ve bağcılığın desteklenmesine yönelik politikalar geliştirilmeli, uygulanmalı ve üreticiye mazotun yanı sıra ürün desteği mutlaka verilmelidir."

- TBMM - (AA)

Ekleme Tarihi
03.04.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: CHP, üzüm, üzümcülük, meyvecilik, tarım
Link: CHP'den Üzüm Üreticilerinin Sorunlarına Araştırma İstemi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız