Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Türkiye 

TÜRKİYE'NİN İLK AÇIKTA ÇİLEK HASADINA SİLİFKE'DE BAŞLANDI

MERSİN (İHA) - Mersin'in Silifke ilçesinde Türkiye'nin açıkta yetişen ilk çileğinin hasadına başlandı. Özellikle Atayurt başta olmak üzere Arkum ve Atakent beldelerinde yoğunlaşan ürünün kilogramı 5 TL'den alıcı buluyor.


Silifke İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Süngü yaptığı açıklamada, hasadı yapılan çileğin ağırlıklı olarak başta Rusya olmak üzere Ukrayna, Romanya, Litvanya, Polanya, Macaristan, Çin, İran, S. Arabistan'a ihraç edilmeye başlandığını kaydetti.

Açıkta hasadına yeni başlanan çileğin Türkiye'nin değişik şehirlere gönderildiğini ifade eden Süngü, bu yıl 20 bin dönüm araziden 80 bin ton hasat yapılmasının beklendiğini belirtti. Yaz meyvesi olarak bilinen çilek Aralık ayında serada hasat edilmeye başlandığını ve Türkiye'nin ilk açıkta çilek hasadının Silifke'de yapıldığını belirten Süngü, "Türkiye'de ilk kez 1 dönümlük alana deneme amaçlı dikimi yapılan topraksız çilek beklentilerin üzerinde verim ve kaliteye sahip oldu. Dekardan açıkta 4 ton
ortalama ürün alınırken serada 8-10 ton civarında ürün alındı. Serada 150 dekar topraksız çilek yetiştiriciliğimiz vardır. Açıkta ise 20 bin dekar alanda 80 bin ton çilek üretimimiz vardır. Bugün ilk defa açıkta da çilek hasadı gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Çilekte hala en çok yetiştirilen çeşidimiz Camarose'dır. Fakat Rubygem, Albion, Fortuna gibi pazar değeri yüksek ve kaliteli yeni çeşitlerle üretim de giderek artmaktadır. Çilek Silifke ekonomisinin can damarlarından birisidir. İlçemizde bin 500 aile bu
üretim kolunda istihdam edilmektedir. İlçemizde çilek paketleme ve ön soğutmasını yapan 7 adet tesis bulunmaktadır. Kalıntı probleminin olmaması, yetiştirilen çilek çeşidinin kaliteli ve pazara dayanıklı olması ayrıca bölgede soğutma ünitesinin bulunması sonucunda ilk olarak 2005 yılında Rusya ve Romanya'ya 4 bin ton olan ihracatımız, 2006 yılında 10 bin tona, 2007 yılında 9 bin tona 2008 yılında 12 bin tona, 2009 yılında 15 bin tona ve 2011 yılında 19 iki yüz elli tona çıkmıştır. Başta Rusya olmak üzere Ukrayna, Romanya, Litvanya, Polonya, Macaristan, Çin, İran, S. Arabistan ülkelerine ilçemizden çilek ihracatı yapılmakta ve 96 bin 250 TL ülkemize döviz getirmektedir. Çilekte hasat sezonunun başlamasının tüm üreticilerimize hayırlı olmasını diliyor bol verim ve yüksek kazanç getirmesini diliyorum" dedi.

Ziraat Mühendisi Hacer Çalmaşur ise, "Yapılan hasatta ve teknik çalışmalarda çiftçilerimize ilaçlamada ve gübrelemede üreticilerimizi bilgilendirerek en sağılıklı bir şekilde tüketiciye sunma peşindeyiz. Yapılan eğitim çalışmalarında üreticinin kullandığı tesislerin kesinlikle tüketiciye uygun koşullarda olmasına dikkat ediyoruz. Çiftçilerimiz de en kaliteli çileği üretmek için var gücüyle çalışıyorlar" diye konuştu. 

Ekleme Tarihi
06.04.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Türkiye nin İlk Açıkta Çilek Hasadına Silifke de Başlandı
Link: Türkiye'nin İlk Açıkta Çilek Hasadına Silifke'de Başlandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız